Ce aer mai respirăm în București? Instrumente pentru măsurarea dioxidului de azot, instalate în toată Capitala, într-o campanie de monitorizare a aerului

23 ian. 2023
122 Afișari
Ce aer mai respirăm în București? Instrumente pentru măsurarea dioxidului de azot, instalate în toată Capitala, într-o campanie de monitorizare a aerului
Ce aer mai respirăm în București? Instrumente pentru măsurarea dioxidului de azot, instalate în toată Capitala, într-o campanie de monitorizare a aerului | Sursa foto: Airlive

Instrumentele pentru măsurarea dioxidului de azot (NO2) sunt așa-numitele tuburi pasive și 100 de astfel de tuburi  au fost instalate în București și zona metropolitană a Capitalei.

Campania de monitorizare a calității aerului vine în condițiile în care  Comisia Europeană a declanșat procedura de  de infringement împotriva României din cauza nerespectării valorilor-limită pentru dioxidul de azot, situație care se întâmplă inclusiv în București.

Aerul din București și împrejurimi, monitorizat din 100 de locuri diferite

Montarea celor 100 de prelevatoare de dioxid de azot este anunțată de AIRLIVE:

100 de tuburi pasive pentru măsurarea dioxidului de azot NO2 sunt instalate de voluntarii 2Celsius și Ecopolis în tot Bucureștiul! Le vom colecta după 30 de zile și trimite la un laborator elvețian pentru analize. Apoi, dintre cele 100 de locații monitorizate inițial vom alege 20 pe care le vom monitoriza timp de un an cu ajutorul acestor tuburi.  Scopul este de a avea date concrete despre poluarea cu dioxid de azot, un gaz provenit din traficul auto, în 20 de locații cu probleme din București.

Campania se desfășoară cu sprijinul logistic al organizației Deutsche Umwelthilfe din Germania. Airlive problemele pe care le are România cu poluarea aerului:

În 2020, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru poluarea aerului, pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot în București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara și că nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire.

Dioxid de azot – otrava pe care o respirăm

Dioxidul de azot (NO2) este un gaz care ajunge în aerul pe care îl respirăm din trei surse principale:

  • traficul rutier,
  • activităţile industriale
  • producerea  de energie electrică

Atunci când cantitatea de dioxid de azot din aer este mare, NO2 afectează grav sănătatea umană; acest gaz provoacă mai ales afecţiuni respiratorii.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies