BAZAR

Ce aduce nou Street Delivery 2013

Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România sunt organizatorii Street Delivery, eveniment care-și propune  recuperarea peisajului urban de către pietoni şi comunitate.

„Sistemul auto ne ia strada de sub picioare și ne-o vinde înapoi cu prețul petrolului. Strada mai există doar în vederea ajungerii la altceva: la job, la shopping, la benzinărie. Nu mai e loc să zăbovești sau să te plimbi, să te întâlnești sau să te joci. Împotriva tendinței generalizate în România, Street Delivery închide străzile pentru mașini și le deschide pentru oameni, transformând carosabilul în spațiu de promenadă pentru pietoni, bicicliști și cetățeni care își iubesc orașul. Recuperează-ți spațiul public!”, spun reprezentanții evenimentului.

Pe strada Arthur Verona, începând de joi, la ora 24.00, până vineri, ora 23.00, traficul va fi închis.

Harta evenimentului

„Ne vom lua dreptul de a ne simți confortabil în spațiul public. Locuitorii au dreptul la arhitectură și patrimoniu la fel cum au dreptul la justiție și sănătate, se arată în declarația Ordinului Arhitecților. Acest proiect se desfășoară pentru că locuitorii au dreptul la un spațiu public”, a declarat istoricul de artă Mirela Duculescu la conferința de presă organizată pentru acest eveniment.

Noutatea pe care o aduce evenimentul de anul acesta este că, deşi a acordat în fiecare an o atenţie deosebită responsabilităţii sociale, Street Delivery se supune anul acesta analizei Societal, primind marca de Eveniment Responsabil pentru respectarea indicatorilor din patru domenii: protecţia mediului, dezvoltarea socială, dezvoltarea economică şi buna guvernanţă, a precizat Anca Dănilă, PR manager la Cărturești. Ca exemple de ce schimbări vor fi, ca urmare a primirii titulaturii de eveniment responsabil, Anca Dănila a spus că, din punct de vedere al protecției mediul s-a încercat cumpărarea și folosirea de materiale ecologice pentru eveniment. În plus, s-a făcut un contract cu fotografii evenimentului, pentru ca aceștia să respecte normele etice ale fotografierii pe stradă. 

„Prin aceste evenimente noi încercăm să atragem atenția. Le organizăm ca să aibă o finalitate. Noi facem un efort pentru pietonizarea unei străzi. Nu avem străzi pietonale în București, asupra acestui aspect încercă Street Delivery să atragă atenția. Noi ne-am dorit încă de la început pietonizarea străzii Arthur Verona. Ca argumente pentru acestă pietonizare ar fi acela că această stradă este aproape moartă, de ce să nu ne dorim să fie circulată de pietoni care să stabiliească contacte”, a declarat arhiectul Șerban Sturza, preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.

Apelul de proiecte Street Delivery a adunat în 2013 sute de idei din toată țara în jurul temei „Patrimoniu și arhitectură de calitate”. Persoane fizice, ONG-uri sau instituții au putut înscrie proiectul lor de recuperare a spațiului public pe site-ul www.streetdelivery.ro în șapte secțiuni: 1) Arhitectură, urbanism, design urban, peisagistică; 2) Societate civilă, ecologie, mediu; 3) Muzică; 4) Arte vizuale; 5) Film; 6) Teatru, dans, performance; 7) Activităţi pentru copii. Circa 300 de proiecte vor revendica străzile în București, Timișoara și, de anul acesta, în Iași.

Reprezentanții au spus că au avut cereri de a organiza Street Delivery și în Rahova și Ferentari, pe care au de gând să le ia în vedere.

Proiecte organizate în 2013 la Street Delivery


Arhitectul Șerban Sturza a prezentat câteva dintre cele mai interesante proiecte care vor fi organizate la Street Delivery.

– Restaurarea cladirilor istorice – demonstraţie de ipsoserie / Casa Mincu

– Expoziție Carol Knappe 10/ Casa Mincu, autor: Florian Stanciu

– Natura ca patrimoi, autor: Asociația Studenților Peisagiști din România

– Se va organiza un workshop de caligrafie

– Studio Bazar va pune la dispoziție o cutie cu scule pentru intervenții complexe

– reciclare din mobilier urban

– vor veni meșteri din Franța, România, pietrari, fierari, care vor demonstra ce știu să facă.

Alte evenimente puteți găsi AICI.

În plus, reprezentanții au declarat că, la două săptămâni după eveniment, echipa Street Delivery își propune să desfășoare activități de înfrumusețare a Gării de Nord.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button