Ce aduce nou Muzeul Colecțiilor de Artă, după patru ani de renovări. GALERIE FOTO

de:
09 iun. 2013
22 Afișari
Ce aduce nou Muzeul Colecțiilor de Artă, după patru ani de renovări. GALERIE FOTO

Muzeul este, pentru prima oară după 1986, funcțional în integralitate sa. De la înființarea muzeul din 1977 până în anul 1986 muzeul a funcționat integral. Din 1986 până în 2009 muzeul a fost deschis parţial pentru public, în diferite formule (corpurile B şi C până în 2002, corpul A în perioada 2003-2009), iar la începutul anului 2009 a fost închis, ca urmare a avansării lucrărilor de consolidare şi restaurare, finanţate prin împrumutul oferit României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în vederea reabilitării monumentelor istorice reprezentative.

Muzeul Colecţiilor de Artă reuneşte donaţiile făcute de-a lungul anilor de colecţionari cu merite deosebite în păstrarea unui valoros patrimoniu artistic.

Dacă în anul 1987, la înființare, în muzeul erau 13 colecții, acum deține 44 de donații, din care 34 colecții expuse. „Tot ceea ce este expus în muzeul constituie obiectul unor donații făcute de colecționari, fie o dată, fie, cum este cazul lui Beatrice Avakian, în reprize succesive: pe măsură ce continua să achiziționeze, continua să și doneze muzeului”, a explicat Codruța Cruceanu, senior consultant. „Într-o epocă în care lumea se miră când află de donații, colecționarii își mențin dorința de a împărtăși altora valorile lor”, continuă aceasta.

Colecția Simu, cea care se află în corpul A este una dintre atacțiile principale ale muzeului, fiind cea mai mare și singura care a avut de la început caracterul unei colecții muzeale. „Simu a construit inclusiv o casă care să adăpostască colecția sa”, spune Codruța Cruceanu.

Publicul bucureştean este interesat din ce în ce mai mult de lumea orientală. „În măsura în care ne apropiem mai mult de zilele noastre, vedem cum interesul oamenilor se diversifică și în ceea ce privește ariile culturale cărore li se adresează. Arta orietală o regăsim în colecțiile colecţia fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian. Interesul pentru lumea orientală este doar pentru Orientul Apropiat, ci și pentru zona extrem orientală: China, Japonia, Thailanda”, punctează Codruța Cruceanu.

Muzeul readuce la viaţă perioada interbelică, o perioadă în care se conturează şi se impun renumite colecţii precum cele ale lui Iosif N. Dona, Garabet Avachian, Alexandra şi Barbu Slătineanu, Marcu Beza, Beatrice şi Hrandt Avakian. 

Câteva dintre colecţii se remarcă prin tematica clar definită: colecţia Simu – artă românească şi franceză,  colecţia Slătineanu – artă populară, colecţia Beatrice şi Hrandt Avakian – artă decorativă şi orientală, colecţia Marcu Beza – arta Orientului Apropiat, în timp ce altele au un caracter monografic – Iosif Iser, Corneliu Baba, Lucia Dem. Bălăcescu.

Legat de îmbunătățirile aduse muzeului, senior consultantul ne-a spus că imobilul a fost făcut sigur din punct de vedere al rezistenței la cutrem, a fost îmbunătățit sistemul de iluminat, climatizare și ventilare.

„Ar fi păcat ca o astfel de instituție să fie ratată de bucureșteni. Aici se întâlnește un amestec insolit de genuri și arii culturale care nu se găsesc altundeva”, sfătuiește Codruța Cruceanu. 

Publicul va putea vizita muzeul începând cu ora 11,00, programul fiind de sâmbătă până miercuri, între orele 11,00 şi 19,00 în perioada mai – septembrie şi între 10,00 şi 18,00 în perioada octombrie – aprilie. Joia şi vinerea muzeul este închis. 

Muzeul Colecţiilor de Artă este găzduit în clădirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a cărui construcţie a început în jurul anului 1812, după incendiul devastator din 1802 care a transformat în cenuşă cea mai mare parte din casele de lemn ale Capitalei, este unul dintre reperele importante ale începuturilor arhitecturii moderne din Bucureşti. 

Colecţiile expuse în prezent la Muzeul Colecţiilor de artă:

Parter

Colecţia Elena şi Anastase Simu

Etaj 1

Colecţia Josefina şi Eugen Taru

Colecţia dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca

Colecţia prof. Garabet Avachian

Colecţia Albert Dov. Sigal

Colecţia Celine Emilian

Colecţia dr. Şerbagn Andronescu Ghika

Colecţia Elena şi dr. Iosif N. Dona

Colecţia Idel Ianchelevici

sufragerie sec. XIX

Colecţia C. Baba

Colecţia dr. Mircea Petrescu şi prof. Artemiza Petrescu

Colecţia Alexandru Phoebus

Colecţia Iosif Iser

Etaj 2

Colecţia Marcu Beza – Hortenisa şi Vasile G. Beza

Colecţia Micaela Eleutheriade

Colecţia fraţii Beatrice şi Hrandt Avakian

Colecţia familiilor Dumitru şi Maria Ştefănescu – col. Gheorghe Preda

Colecţia prof. dr. docent Florian şi Elisabeta Ulmeanu

Colecţia Ion Pas

Colecţia Radu Ionescu

Donaţia Margareta şi  dr. Gheorghe Dumitrescu

Colecţia Viorica Mavrodin

Colecţia Maria Angela Bolintineanu

Colecţia Mircea Marosin – Donaţia Dan Nasta, Donaţia Adina Nanu

Donaţia Shizuko Onda

Colecţia av. Hurmuz Aznavorian – Donaţia Rodica Aznavorian Sfinţescu şi Claudiu Sfinţescu

Colecţia dr. Sandu Lieblich

Colecţia de artă comparată Alexandru şi Barbu Slătineanu

Colecţia Lucia Dem. Bălcescu

Colecţia Elisabeta şi Moise Weinberg

Cookies