Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse, arată ANSVSA.
Crescătorii sunt îndemnaţi să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute.
Totodată, medicul va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, informează realitatea.net.
Porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat şi înregistrat pentru ca proprietarul să poată trimite dosarul pentru despăgubire la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul respectiv, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009.
Înainte de prepararea şi consumul cărnii, trebuie obţinut de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.