ARHIVA B365

CCR: Toţi denunţătorii pot beneficia de reducerea pedepselor

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi că este neconstituţională excluderea de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei a persoanei care are calitate de martor şi care nu a comis o infracţiune gravă.

Curtea a constatat că trebuie să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent dacă au comis o infracţiune gravă sau nu, şi care prin declaraţiile lor furnizează informaţii şi date cu caracter determinant în aflarea adevărului cu privire la infracţiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin săvârşirea unor astfel de infracţiuni.

Plenul Curţii a luat, joi, în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protecţia martorilor, potrivit cărora: „Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct.1 şi care a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă reglementată de art.19 din Legea nr.682/ 2002, care exclude de la beneficiul reducerii la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege persoană care are calitate de martor, în sensul art.2 lit. a pct.1 din lege, şi care nu a comis o infracţiune gravă, este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al CCR transmis joi și citat de Digi24

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button