ARHIVA B365

CCR respinge Ordonanţa de Urgenţă privind primarii traseiști: 350 de primari au migrat la putere

Ordonanta a permis alesilor locali ca, in termen de 45 de zile, sa se inscrie in alt partid, fara pierderea mandatului.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a dezbatut miercuri sesizarea depusa de parlamentarii PNL si PDL in legatura cu neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali. Ordonanța a fost declarată neconstituțională.

Momentan, nu se știe ce se va întâmpla cu primarii traseiști, care și-au schimbat formațiunea politică în cele 45 de zile. Judecătorii de la CCR spun că cei 350 de primari și miile de consilieri locali și județeni care au migrat ar trebui să se întoarcă la partidele din care au plecat. Decizia ar putea fi însă luată de Parlament. 

 Deputaţii PNL Teodor Nicolescu şi Valeria Schelean au prezentat într-o conferinţă de presă sesizarea adresată Curţii Constituţionale în cazul OUG 55/2014.

”Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi în sensul acesta avem o mulţime de decizii ale Curţii Constituţionale care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituţionalitate al ordonanţei de urgenţă respectivă”, a declarat deputatul PNL.

El a menţionat că OUG 55 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie, scrie mediafax.ro.

Nicolescu a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale care fac referire la interzicerea traseismului politic al aleşilor locali şi se fundamentează în articolul din Constituţie care menţionează că ”partidele politice contribuire la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor”.

De asemenea, el a susţinut că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Totodată, deputatul PNL a invocat motivarea urgenţei actului normativ menţionând că cei care au redactat OUG 55 ”au mentalitate de baroni”.Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button