CCR decide miercuri: alegerile locale într-un singur tur sau în două tururi

de:
03 mai 2016
0 afișări
CCR decide miercuri: alegerile locale într-un singur tur sau în două tururi

Excepția înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 și art. 101 alin. 2 și 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcția de primar candidații independenți trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul orașelor și 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și în cazul municipiului București”.

La art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, „în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu crede însă că CCR va schimba regulile alegerilor.

„Mi se pare greu de crezut că înainte cu o zi de cursa electorală CCR va schimba regulile alegerilor. Sunt țări cu un tur și la prezidențiale. Nu e un proces nedemocratic. Nu cred că se va găsi resurse de neconstituționalitate. Singura zona în care aș vedea că poate să împingă să plece de la legea de alegere a președinților CJ, ca să statueze o regulă de sus până jos. Ca să schimbe regula, ne-am trezi printr-o țară din Africa.”, a spus Traian Băsescu la România TV, citat de stiripesurse.

Campania electorală va începe pe 6 mai, cu 30 de zile înaintea alegerilor.

Jurnalistul Liviu Avram anunţa pe 21 aprilie că Tribunalul Bucureşti a decis transmiterea către CCR a sesizării sale privind excepţia articolelor din lege privind numărul necesar de semnături pentru un candidat independent şi organizarea alegerilor locale într-un singur tur.

Decizia Tribunalului Bucureşti vine în cadrul unui proces deschis de jurnalist, care şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei, ca independent, tocmai pentru a putea ridica excepţia de neconstituţionalitate asupra legii.

Cookies