CCR decide joi dacă abuzul în serviciu este constituțional

de:
05 mai 2016
0 Afișari
CCR decide joi dacă abuzul în serviciu este constituțional

Mai exact, este vorba despre articolul 297 din noul Cod Penal acţiunea de abuz în serviciu fiind definită ca: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice„.

Potrivit avocatului Eliza Ene-Corbeanu, „textul de lege este neprevizibil, putând conduce la condamnări pe criterii neobiective si arbitrare, câtă vreme legiuitorul nu vorbește despre sancționarea unui act nelegal, ci a unuia defectuos, fără a da o definiție precisă cu privire la acest termen„, scrie evz.

O treime dintre cei cercetaţi de DNA ar putea scăpa de dosare penale, dacă judecătorii CCR decid că infracţiunea de abuz în serviciu nu este constituţională. Concret, Curtea va analiza excepţia care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare, dar e definită prea vag în Codul Penal.

Experţii în drept spun că este greu de anticipat ce vor decide judecătorii, mai ales pentru că infracţiunile prevăzute în Legea 78/2000, care incriminează şi abuzul în serviciu, au mai fost invocate anterior la CCR, dar Curtea le-a respins de fiecare dată. Totuşi, dacă CCR va accepta excepţia de neconstituţionalitate, lupta împotriva corupţiei va fi îngreunată, susţin specialiştii.

Cookies