CCR avizează referendumul cu 30% prezență

de:
14 nov. 2013
0 Afișari
CCR avizează referendumul cu 30% prezență

Curtea Constituţională a României (CCR) a dezbătut, joi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind Legea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi în liste, transmiteAgerpres.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea invocând faptul că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară şi ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a consultării populare.

Seful statului afirmă, în sesizare, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscrişi în liste contravine principiilor constituţionale, deoarece manifestarea democratică a suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Preşedintele susţine că, prin noţiunea de „majoritate”, se înţelege numărul cel mai mare de cetăţeni dintr-o colectivitate, şi anume 50% plus unu, şi subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultare populară este dată de prezenţa cât mai largă la vot.

Cookies