Cazurile de exploatare prin muncă a copiilor, sesizate la linia permanentă a Telefonului Copilului

de:
12 iun. 2019
5 Afișari
Cazurile de exploatare prin muncă a copiilor, sesizate la linia permanentă a Telefonului Copilului

12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Fenomenul exploatării prin muncă a copiilor este atent supravegheat de înfiinţată Echipa Intersectorială Locală – Sector 2, în baza Protocolului de Colaborare încheiat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 şi instituţii relevante de la nivelul Sectorului 2, precum Poliţia Sectorului 2, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti Sector 2, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, încă din anul 2005.

12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Pe parcursul anului 2018, membrii Echipei Intersectoriale Locale Sector 2 au desfăşurat, în cadrul şedinţelor de lucru, activităţi de analiză şi de stabilire a etapelor de intervenţie specializată în cazuri concrete de violenţă domestică şi exploatare prin muncă a copiilor. În acest context, echipa E.I.L. Sector 2 a intervenit în mai multe cazuri de exploatare prin muncă în domeniile agricultură, comerţ, activităţi şi prestare de servicii fără contract individual de muncă.

„În vederea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la fenomenul îngrijorător al exploatării prin muncă a copiilor şi cu privire la măsurile care ar trebui luate pentru reducerea acestei practici ilegale, Echipa Intersectorială Locală Sector 2 a demarat, împreună cu specialiştii din cadrul serviciilor sociale, ample campanii de informare. Astfel de acţiuni de informare vor continua. Este important pentru noi, ca autorităţi locale, să facem toate demersurile necesare în scopul reducerii cazurilor de exploatare prin muncă şi în scopul protejării drepturilor copiilor. Fiecare copil are dreptul la o copilărie lipsită de griji”, a declarat Mugur Mihai Toader, primarul Sectorului 2.

Cazurile de exploatare prin muncă pot fi sesizate la Telefonul Copilului

12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Conform sursei citate, pentru a oferi informaţii cât mai accesibile publicului larg despre fenomenul exploatării prin muncă a copiilor a fost elaborat şi implementat un flyer ca material informativ în care se regăsesc date cu privire la cadrul legislativ, riscurile la care sunt expuşi copiii exploataţi prin muncă, precum şi instituţiile abilitate care pot fi sesizate în astfel de situaţii.
La nivelul DGASPC Sector 2 funcţionează linia permanentă 021.98.52 -Telefonul Copilului unde poate fi sesizată orice formă de abuz asupra copiilor, inclusiv cazurile de exploatare prin muncă. Sesizările sunt preluate şi analizate cu celeritate de specialiştii din cadrul DGASPC Sector 2.

12 iunie – Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. În fiecare an, la data de 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Instituită în 2002, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, această zi are scopul de a atrage atenţia asupra fenomenului exploatării prin muncă a copiilor şi asupra măsurilor care se impun a fi luate pentru diminuarea acestei practici. Potrivit statisticilor din 2017, elaborate de Organizaţia Internaţională a Muncii, se estimează că, la nivel mondial, aproximativ 218 milioane de copii cu vârste între 5 şi 18 ani, muncesc, iar dintre aceştia 152 de milioane sunt victime ale exploatării prin muncă. 72 de milioane dintre copiii victime ale exploatării prin muncă prestează munci periculoase.

Cookies