Cazul irlandezului bețiv, care a pătruns noaptea în perimetrul de securitate de la Casa Poporului, ne arată că gardul este inutil și trebuie dărâmat

28 dec. 2021
530 Afișari
Cazul irlandezului bețiv, care a pătruns noaptea în perimetrul de securitate de la Casa Poporului, ne arată că gardul este inutil și trebuie dărâmat

Un irlandez beat i-a uimit pe românii care sărbătoreau liniștiți Crăciunul prin abilitățile sale de a pătrunde în curtea Parlamentului și de a o străbate fără ca cineva să-l oprească. El a intrat nestingherit duminică noapte în sediul Parlamentului după ce a sărit gardul, a traversat curtea și a spart un geam de la demisol. Distanța de la gard la clădire este impresionantă. Abia după ce a intrat în clădire a fost observat de ofițerii de la SPP, iar jandarmeria a alertat Poliția. O suită de instituții au fost angrenate subit în oprirea chefliului care a pătruns în Palatul Parlamentului, clădire pe care, conform spuselor sale, a confundat-o cu hotelul unde era cazat.

Confuzia irlandezului, și toate consecințele care au decurs din aceasta, arată însă cât de departe este Bucureștiul de o țară vestică unde mai toate clădirile parlamentelor și guvernelelor nu au garduri care să le protejeze de popor. Este suficientă intrarea în clădire păzită și nimic mai mult. Iar faptul că un cetățean turmentat a putut străbate nestingherit curtea, arată, așa cum concluzionează și analistul Expert Forum Sorin Ioniță, că „perimetrul de securitate ceaușist” de la Parlament este inutil, iar spațiul trebuie redat bucureștenilor.

Sorin Ioniță: Controlul să se facă la uşi, ca în toată lumea civilizată, nu la 1km de clădire

Expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale, Sorin Ioniță, se întreabă cine conduce cu adevărat țara, dacă nimic nu s-a putut schimba de 10 ani de când se discută despre dărâmarea gardului Casei Poporului.

„Faptul că un beţiv irlandez intră netulburat în Casa Poporului arată că perimetrul ăla de securitate ceauşist, mai mare decât al Capitoliului şi Pentagonului la un loc, e o glumă. Gardul Casei Poporului trebuie dărâmat, spaţiul redat oraşului iar controlul să se facă la uşi, ca în toată lumea civilizată, nu la 1km de clădire.

Faptul că indiferent cine a fost la putere – PSD-PNL, UDMR, USR – nimic nu s-a putut schimba de 10 ani de când discutăm chestia asta arată cine conduce ţara cu adevărat: generalul Pahonţu, şeful SPP, în timpul liber care îi rămâne după ce aranjează 75% din emisiunile TV de seară; ce şi cât negociază el cu Hellvig, care apoi transmite lui Johannis, nu ştiu.”, scrie Ioniță, într-un comentariu pe Facebook.

Sorin Ioniță atinge tangențial și rolul jucat de primarul general Nicușor Dan, după ce în urmă cu o săptămână a devenit publică solicitarea lui către Administrația Parlamentului de a fi construită o stradă în interiorul curții care presupune dărâmarea gardului.

„Desigur, am renunţat cu toţii la iluzia că primarul Nicuşor Dan ar putea avea vreun cuvânt de spus în reconfigurarea spaţiului urban al Bucureştiului. Sau în orice altceva.”, concluzionează reprezentantul societății civile.

Cetățeanul irlandez care a intrat, luni, în Parlament, după ce a sărit gardul și a spart un geam, a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta a fost audiat mai multe ore de polițiști, cărora le-a spus că, beat fiind, a crezut că Parlamentul este hotelul în care era cazat.

Sorin Ioniță este expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale; consultant al Consiliului Europei, Băncii Mondiale şi UNDP pe Europa de Est şi Balcani; fost reprezentant al României ȋn Comitetul Economic şi Social European (EESC), sectiunile Transport-Energie şi Mediu-Agricultură; lector asociat al Maastrict School of Management (MSM). A terminat Institutul Politehnic Bucureşti (IPB); Master la Central European University (CEU), Budapesta; a fost Fulbright fellow la Georgetown University, Washington DC.

Cookies