ARHIVA B365

CAZUL HEXI PHARMA. Procurorul general: „ANCHETA se desfăşoară într-un ritm foarte ALERT”

UPDATE Compania Hexi Pharma și-a retras marți cererea de intrare în insolvență depusă anterior la Tribunalul București. Hexi Pharma Co. SRL a depus săptămâna trecută o cerere de intrare în insolvență, pe motiv că nu mai poate face față datoriilor comerciale și fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile. Compania condusă de Dan Condrea susținea că are de plătit datorii de 23,4 milioane lei către bugetul de stat și către diverși furnizori, dar și facturi neachitate către două firme din Cipru de peste 20 de milioane de euro. La primul termen al procesului desfășurat marți, judecătorii au luat act că firma și-a retras cererea de intrare în insolvență.

UPDATE Mai multe probe din biocide produse de Hexi Pharma, dintre cele folosite în spitalele unde analizele au ieşit neconforme, vor fi duse, marţi, de către poliţişti, la Institutul Cantacuzino pentru a fi verificate de specialişti au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Mai multe probe prelevate din dezinfectanţii Hexi Pharma folosiţi în spitalele unde analizele iniţiale au ieşit neconforme vor fi duse, marţi după-amiază, de către echipe de poliţişti de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economie la un laborator din cadrul Institutului Cantacuzino din Capitală, au declarat surse judiciare.

Potrivit acestora, acţiunea a fost dispusă de către procurorii care instrumentează dosarul penal de la Parchetul General. Astfel, specialiştii de la Institutul Cantacuzino urmează să facă mai multe teste iar apoi, în perioada următoare, să se pronunţe pe conţinutul şi tipul substanţelor din probele trimise de anchetatori.

______________________________________________________________________________________

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a declarat că, până acum, s-a administrat un volum considerabil de acte, iar în continuare se vor face examinări fizico-chimice.

Augustin Lazăr a precizat că aceste examinări fixico-chimice, care vor fi făcute la un institut românesc, în ancheta Hexi Pharma a procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) sunt importante pentru completarea urmăririi penale.

În cauza s-a administrat un volum considerabil de acte de urmărire penală, care vor clarifica situaţia de fapt„, a spus procurorul general al PICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, citat de news.ro

Întrebat dacă va fi începută şi urmărirea penală pe numele unor persoane, Lazăr a spus că această situaţie va fi evaluată în perioada următoare.

De asemenea, întrebat dacă ancheta în cazul Hexi Pharma ar putea fi preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Augustin Lazăr a spus că cei care vor decide dacă alte organe judiciare sunt competente să facă cercetările în acest caz sunt sunt procurorii care coordonează cauza, adăugând: „Dacă va fi cazul, fiindcă altfel, urmărirea penală va fi continuată de procurorii noştri.

„Cei care evaluează această cauză sunt procurorii care instrumentează cauza şi ei vor dispune. Nu poate nimeni să ia unui procuror care este competent instrumentarea dosarului”, a adăugat Lazăr.

Întrebat dacă ancheta în acest caz nu a fost începută târziu, în condiţiile în care SRI spune că de mai mulţi ani informase despre situaţia dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, procurorul general al României a spus: „Când ancheta va fi încheiată, se va putea evalua cât de devreme, cât de târziu sau dacă este la momentul potrivit. Deocamdată, ancheta este în curs şi ea se efectuează într-un ritm foarte alert”.

Procurorii Parchetului General au dispus efectuarea a două expertize tehnico-științifice asupra produselor de la Hexi Pharma, în cadrul anchetei privind dezinfectanții diluați din spitale.

„În continuarea cercetărilor efectuate în cauza cunoscută generic sub denumirea ‘Dezinfectanții utilizați în spitale’, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus efectuarea a două constatări tehnico-științifice asupra produselor ‘Hexi Pharma’. Totodată, procurorii efectuează și alte acte de urmărire penală care nu pot fi făcute publice în acest stadiu al anchetei„, se arată într-un comunicat al Parchetului ,.

Parchetul General reamintește că magistrații de la Judecătoria sectorului 5 au admis luni o cerere a procurorilor și au decis față de Hexi Pharma, pentru o perioadă de 60 de zile, interdicția inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicția inițierii fuziunii, a divizării sau a reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor societății, interzicerea plăților și transferurilor bănești, cu excepția celor necesare pentru plata utilităților și a salariilor, interzicerea producerii și comercializării de produse biocide.

De asemenea, procurorii au adus la cunoștința Tribunalului București, unde se judecă cererea Hexi Pharma de intrare în insolvență, cu privire la măsurile preventive dispuse de Judecătoria sectorului 5.

Hexi Pharma a fost pusă sub urmărire penală de procurorii Parchetului General pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button