Căutările unei austriece, peste ani, pentru a-și găsi jumătatea de familie din București. Tatăl său, un soldat român care a luptat în al doilea Război Mondial

13 apr. 2022
701 Afișari
Căutările unei austriece, peste ani, pentru a-și găsi jumătatea de familie din București. Tatăl său, un soldat român care a luptat în al doilea Război Mondial

O femeie din Austria pe jumătate româncă nu și-a cunoscut niciodată tatăl.

Așa începe impresionanta poveste de viață a unei familii care s-a rătăcit în perioada celui de-al doilea război mondial. Datele pe care femeia le are despre tatăl său, soldat român din al doilea Război Mondial, sunt puține și necesită generozitate pentru ca povestea ei să se răspândească, în speranța că cineva va ști ceva sau va ajunge acolo unde trebuie.

Astăzi, îngrijitoarea sa de origine română vrea să îi facă bucuria de a-i găsi rudele din România, iar B365.ro se alătură căutărilor sale.

„Bună ziua. Vă scriu aici o mică istorioară care nu are legătură cu mine dar mi-aș dori din suflet să-i găsesc rezolvare. Aș aduce un strop de bucurie acestei doamne minunate despre care vă voi povesti”, își începe cererea de ajutor adresată de românca din Austria.

”Nu și-a cunoscut niciodată tatăl”

Tot ceea ce știe austriaca, ajunsă acum la vârsta de 78 de ani, despre tatăl său este învăluit în negura timpului. Îngrijitoarea sa ne spune că dintr-o poveste de dragoste din al doilea război mondial a rezultat aceasta, însă din cauza mobilizărilor armatei române care lupta alături de cea rusă, tatăl său a fost nevoit să plece, după ce a muncit câteva luni la ferma lor din Libenau. Unde, cum îl chema, mama sa a mai păstrat legătura cu el, totul este un mister. Dar, în ipoteza în care s-a căsătorit, vrea să-i cunoască rudele, poate frați, surori, nepoți.

„Îngrijesc persoane vârstnice la domiciliul lor în Austria. Doamna pe care o îngrijesc și care este deosebit de bună și de simpatică mi-a povestit că este pe jumătate româncă, dar nu și-a cunoscut tatăl niciodată.

Era spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial când armata rusă a pătruns și campat o perioadă în Austria (zona Salzburg). Soldat român originar din București (se știe doar că armata română a luptat de voie de nevoie împreună cu armata rusă).

Probabil a fost o dragoste sinceră, nu se știe dar a rezultat un copil, o fetiță, (doamnă mea) brunetă cu păr bogat, pe care, îmi povestește dânsa.

Toată lumea o striga–copilul rus-dar, puțină lume știa că de fapt era-copil român-tatăl fiind român și care-i semăna perfect. A venit mobilizarea și a trebuit să se retragă de urgență, lăsând o adresă din București, care a dispărut în timp. Am aici câteva fotografii cu această doamnă care-și caută eventualele rude, după asemănare și după certitudinea faptului că într-adevăr au în comun un tată (probabil) sau un unchi.

Poate cineva vede fotografiile (n-r. în subsolul paginii) și se recunoaște în ele. Uneori este asemănarea izbitoare. Vă rog ajutați-mă să fac lumină aici. Trebuie să precizez că nu există nici măcar un nume, din păcate.”, scrie îngrijitoarea română în mesajul adresat redacției noastre.

„Atașez câteva fotografii cu doamna, când era mai tânără în speranța că poate cineva se regăsește în asemănare. Doamna are fizionomie specific românească.”, mai spune aceasta.

 

Soldatul român avea un magazin în București

Un indiciu important despre tatăl austriecei este că în anii de război, acesta avea un magazin în București, un magazin de oale și ustensile pentru bucătărie.

„Eu consider că este un indiciu destul de important, nu cred că în 1943, 1944, ’45, foarte multă lume avea un magazin.”, scrie îngrijitoarea sa.

„Poate puteți să mă ajutați. Vă rog frumos faceți niște cercetări, poate se găsesc informații în arhive. Am să vă trimit acum postarea aceasta”, trage semnalul de ajutor aceasta.

„În ipoteza în care tatăl ei s-ar fi căsătorit, poate a avut urmași, doamnă speră să-și întâlnească rudele din partea tatălui, poate frați, surori, nepoți. Vă rugăm fierbinte🙏 știu că nu sunt prea multe detalii, dar poate ne ajutați. ”, își încheie mesajul îngrijitoarea din România.

Publicând acest mesaj de ajutor, B365 se alătură eforturilor lor, îngrijitoarei și femeii din Austria, de a găsi familia din România, poate că ea se află în București. Le puteți ajuta și voi răspândind această poveste.

Femeia care își caută jumătatea de familie din România se numește Maria Walchshofer, născută în ianuarie 1946, iar mama sa se numea Aloisia Mayrhofer, loc. Libenau/Monegg nr 7.Cod:4252.

 

Îți recomandăm să citești și:

Cookies