Cauciucuri de iarnă 2022. RAR anunță ce trebuie să scrie pe anvelope ca să nu iei amendă

20 oct. 2022
2096 Afișari
Cauciucuri de iarnă 2022. RAR anunță ce trebuie să scrie pe anvelope ca să nu iei amendă
Cauciucuri de iarnă 2022. RAR anunță ce trebuie să scrie pe anvelope ca să nu iei amendă. Sursa foto: Unsplash

RAR a transmis o informare oficială despre cauciucuri de iarnă 2022. Șoferii care nu au anvelopele inscripționate riscă să fie amendați.

Inscripții conforme pentru cauciucuri de iarnă

Sezonul rece bate la ușă, iar RAR (Registrul Auto Român) le prezintă șoferilor modul de inscripționare a anvelopelor de iarnă conforme, exact cum prevede legislația de circulație în vigoare.

Atenție, șoferi. Nu vă lăsați păcăliți de marca anvelopelor sau de prețul acestora. Iată la ce trebuie să fiți atenți, astfel încât să nu fiți amendați.

RAR ii asigură pe șoferi că, indiferent de denumirea comercială, anvelopele care sunt inscripționate cu literele M sau S („M”-noroi (engl. „mud”) și „S”-zăpadă (engl. „snow”). Cauciurile trebuie să fie marcate sub forma: M+S, M.S. sau M&S –  doar în felul acesta îndeplinesc cerințele de utilizare în condiții specifice de iarnă prevăzute în legislația națională.

„Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006”, potrivit informațiilor oficiale transmise de Registrul Auto Român (RAR).

De la acel moment și până în prezent, informațiile privitoare la utilizarea cauciucurilor de iarnă nu au suferit modificări.

Așadar, dacă șoferii respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data din calendar la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie amendați.

Există o dată limită pentru montarea cauciurilor de iarnă?

Mulți șoferi se întreabă când anume trebuie să schimbe cauciurile, iată că RAR oferă un răspuns:

„legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, transmite sursa citată.

Anvelopele „all seasons”

Registrul Auto Român subliniază că denumirea „all seasons” este una pur comercială, folosită de producătorii de cauciucuri. Această denumire nu are un corespondent în legislația țării noastre.

Așadar, indiferent de denumire, anvelopele care sunt inscripționate sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.

„Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului (vezi foto). Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, mai spune RAR.

Amenda

Șoferii care nu au mașinile echipate cu anvelopele adecvate vor fi sancționați cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei. Mare grijă: oamenii legii pot reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Cookies