Câți români își sărbătoresc astăzi ziua de naștere? Cei mai mulţi sunt din Bucureşti

de:
29 feb. 2016
0 Afișari
Câți români își sărbătoresc astăzi ziua de naștere? Cei mai mulţi sunt din Bucureşti

Anul acesta, luna februarie are 29 de zile, fiind un moment de fericire pentru 12.622 de români care au avut norocul sau ghinionul să se nască într-un an bisect. Astfel, ei pot să își sărbătorească aniversarea o dată la patru ani.

Dintre aceștia, potrivit MAI, 6.412 sunt persoane de sex feminin, în timp ce 6.210 sunt persoane de sex masculin. Privind răspândirea lor în țară, cele mai multe persoane aniversate astăzi sunt în București (1.142) și în Iași (533).

Citește și SFINȚII Casian și Gherman, pomeniți azi, 29 FEBRUARIE

Potrivit istoriei, împăratul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile în plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile, astfel că, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleaşi anotimpuri. În anul 45 î. Hr., denumit de istorici „anul confuziei”, Iulius Cezar a adăugat în calendar încă nouă zile. O dată la patru ani, se mai adaugă o zi, pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre două echinocţii. Calendarul iulian a rezistat până la reforma gregoriana din 1582.

În Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutaţi cu privire la stabilirea datei Paştelui: echinocţiul din calendar se decalase faţă de cel real cu zece zile. După calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit soluţia. Fiindcă Pământul realizează mişcarea de rotaţie în jurul Soarelui în 365 de zile şi aproape şase ore, la fiecare patru ani, lunii februarie i se mai adaugă o zi.  Papa Gregoriu a păstrat regula anilor bisecţi, însă a hotărât ca anii care se termină în 00 să nu fie bisecţi decât dacă rezultatul împărţirii lor la 400 este un număr întreg. Oamenii de ştiinţă au calculat că şansele să te naşti pe 29 februarie sunt de unu la 1.461.