Câţi parlamentari va avea România anul viitor

de:
20 mai 2015
0 Afișari
Câţi parlamentari va avea România anul viitor

Noul Legislativ va fi ales pe liste de partid și va avea în jur de 457 de parlamentari, dar cifra poate suferi modificări, în urma discuțiilor din comisia de cod electoral. Dintre aceștia, doar șase vor fi reprezentanți ai românilor din Diaspora, scrie romanialibera.ro.

În Camera Deputaților vor fi 308 de deputați aleși în țară, patru aleși în diaspora și 17 deputați ai minorităților naționale. Senatul ar urma să aibă în jur de 126 de membri aleși în țară și doi pentru Diaspora. Detaliile reprezentării în Senat urmează să fie definitivate în cadrul comisiei de cod electoral, pornind de la principiul ca fiecare județ să aibă cel puțin doi reprezentanți.

Parlamentarii din comisia de cod electoral urmează să stabilească numărul de senatori pe care îl vor avea municipiul București și județele cu populație mai mare.

În 2012, în Parlamentul României au intrat 588 de deputați și senatori, în special din cauza posibilității ca un colegiu să fie reprezentat de mai mulți parlamentari, în urma redistribuirii.

În 2009, în cadrul unui referendum, 88% dintre participanți au optat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300. Pe baza acestui referendum, în 2012, Curtea Constituțională (CCR) a respins o lege electorală, tocmai pentru că, potrivit acesteia, numărul de parlamentari depășea 300. La vremea respectivă, judecătorii CCR au explicat că referendumul a avut caracter consultativ, dar că asta însemană doar că rezultatul nu a intrat în vigoare imediat, ca la alte tipuri de referendum, dar Parlamentul nu are dreptul să ignore voința cetățenilor.

De asemenea, proiectul consarcă revenirea la sistemul de vot pe listă, practicat până în 2008, și renunțarea totală la votul uninominal. Și votul uninominal a făcut obiectului unui referendum, în care, deși nu s-a atins cvorumul de validare, majoritatea participanților s-au pronunțat pentru vot uninominal.

Înțelegerea a fost parafată de liderii politici în urma unor discuții desfășurate în cabinetul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la care au participat liderul PSD, Victor Ponta, Liviu Dragnea, co-președinții PNL, Alina Gorghiu și Victor Ponta, liderul UDMR, Kelemen Hunor și cel al PC, Daniel Constantin. Proiectul urmează să fie finalizat săptămâna viitoare în cadrul comisiei de cod electoral, liderii politici stibilind să primească votul final până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

Cookies