Câți litri de benzină poate cumpăra un român cu salariu mediu? Cât de scump e carburantul la noi și în ce țară din UE poți cumpăra 3.580 de litri de benzină din salariul mediu

19 iul. 2021
117 Afișari
Câți litri de benzină poate cumpăra un român cu salariu mediu? Cât de scump e carburantul la noi și în ce țară din UE poți cumpăra 3.580 de litri de benzină din salariul mediu
Sursa foto: Unsplash

Analiștii au calculat câți litri de benzină pot cumpăra locuitorii mai multor state de pe Glob din salariul mediu pe economie din țara respectivă. Situația din România s-a înrăutățit față de anul 2020, când prețul benzinei era cu 12,7% mai mic față de prezent. Astfel, în 2021, un român poate achiziționa dintr-un salariu mediu pe economie nu mai puțin de 669 de litri de benzină.

Analiza privind situația prețurilor a scos la iveală scumpirea prețului benzinei, scumpire bazată pe trecerea de la perioada de început a pandemiei, când mare parte din populația Globului se afla în izolare și cererea era scăzută, și perioada actuală, în care lumea a început să revină la viața obișnuită, fapt ce duce la un consum ridicat de benzină. Prin urmare, cererea de combustibil a crescut semnificativ față de primăvara anului 2020, ceea ce a dus la creșterea prețului la pompă. Un alt fapt de luat în seamă este acela că multe rafinării au intrat în lunile precedente în revizie, fapt care a însemnat o producție mai scăzută.

Ce loc ocupă România în topul scumpirilor

Cele mai noi date obținute de cercetătorii de la Institutul Național de Statistică indică faptul că salariul mediu brut din România este de 5.804 lei lunar, potrivit Digi24. Prin urmare, dintr-un salariu mediu pe economie, un român poate achiziționa nu mai puțin de 669 de litri de benzină. În anul 2020, tot din salariul mediu pe economie, un cetățean român ar fi putut cumpăra 673 de litri de combustibil.

Astfel, putem vorbi despre o scumpire a benzinei cu 12,7 procente, fapt care poziționează România pe locul 10 în topul european al scumpirilor înregistrate.

În ce state se pot cumpăra cei mai mulți litri de benzină? Dar cei mai puțini?

Situația prețului la benzină a fost verificată de analiști în mai multe state, atât din Europa cât și din lume. Țara care conduce clasamentul este Elveția, statul care este lider în acest clasament pentru al treilea an la rând, cu un salariu mediu din care se pot achiziționa 3.582 litri de benzină. Locurile 2 și 3 în acest clasament sunt ocupate de Luxemburg și Danemarca, cu 2.955, respectiv 2.328 litri.

„Topul rușinii” la nivel european este completat de Ucraina, cu 389 litri de benzină din salariul mediu pe economie, Republica Moldova, cu 358 de litri și Albania, cu 289 litri.

La nivel mondial, ultimul loc este ocupat detașat de Cuba. Acolo, dintr-un salariu mediu brut poți cumpăra doar 26 de litri de benzină. Venezuela, un stat cunoscut în ultimii ani pentru situația politică și economică instabilă, a reușit să regleze oarecum prețul combustibilului. Astfel, un cetățean din acest stat poate achiziționa 120 de litri de benzină la un cost de circa 0,15 euro pe litru. După ce se depășește pragul de 120 de litri, prețul unui litru crește la 0,42 euro pe litru. Aici, un salariu mediu permite achiziționarea a 230 de litri de benzină, cu 82 de litri mai mult decât în anul 2020.

Cookies