Câţi euro se învârt în Europa? De la banii din ghioc, la banii din bumbac

de:
09 mart. 2011
0 Afișari
Câţi euro se învârt în Europa? De la banii din ghioc, la banii din bumbac

Bucureştenii care vor să afle istoria banilor, dar şi să se familiarizeze cu monedele şi bancnotele euro pot vizita expoziţia de profil de la sucursala Bucureşti a Băncii Naţionale a României (BNR) din strada Lipscani nr.16. Evenimentul se desfăşoară în perioada 10 martie-27 aprilie 2011 şi este organizat în colaborare cu Banca Central Europeană (BCE).

„Obiectivul principal al acestei expoziţii itinerante este familiarizarea publicului european cu bancnotele şi monedele euro, precum şi cu elementele de siguranţă ale acestora, într-un mod captivant şi interactiv”, au precizat oficialii BNR care au adăugat că vizitarea întregii expoziţii durează în jur de 45 de minute.

13 arene sportive pline cu euro se află acum în circulaţie

Bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie la data de 1 ianuarie 2002, moment care a presupus producerea şi distribuirea a 15 miliarde de bancnote euro în vederea înlocuirii bancnotelor naţionale – un număr suficient pentru a acoperisuprafaţa a 15.000 de terenuri de fotbal.

În prezent, euro este moneda unică a 330 de milioane de europeni din cele 17 ţări care constituie zona euro (Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda). Aproximativ 13 miliarde de bancnote se află în circulaţie, la ora actuală, în zona euro şi în afara acesteia, estimându-se că, în termeni valorici, un procent de până la 20% din totalul bancnotelor euro este utilizat în afara zonei euro. Chiar dacă BNR pregăteşte familiarizarea bucureştenilor cu moneda euro, ţara noastră mai are de aşteptat ani buni până va trece la această monedă de schimb unică, termenul avansat de autorităţi fiind după 2015.

Bancnotele de 5 euro se uzează cel mai repede

Durata de viaţă a banilor diferă de la un cupiu la altul. Când bancnotele părăsesc imprimeria, calitatea lor este identică. Cu toate acestea, odată puse în circulaţie, calitatea lor se deteriorează treptat, însă în ritmuri diferite. Astfel, în medie, bancnotele de 5 EUR sunt utilizate timp de 14 luni, iar cele de 50 EUR, trei ani şi jumătate, înainte de a fi retrase din circulaţie şi distruse.

Istoria banilor

În cadrul expoziţiei, bucureştenii vor putea vedea bancnote de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR şi 500 EUR, dar şi monede de 2 EUR, 1 EUR, 50 de cenţi, 20 de cenţi, 10 cenţi, 5 cenţi, 2 cenţi şi 1 cent. Vizitatorii au, de asemenea, posibilitatea să afle istoria banilor de la trocul de mărfuri, trecând prin banii sub formă de ghiocuri, mărgele din fildeş sau pietre şlefuite, până la banii de hârtie din bumbac din zilele noastre.

Până în prezent, expoziţia a fost organizată în ţări precum Slovacia, Spania, Italia,Germania, Luxemburg, Polonia şi Estonia.

Cookies