Câţi bucureşteni dau şpagă la doctor. Rezultate studiu „Bucureştenii şi sănătatea”

de:
25 iun. 2013
0 afișări
Câţi bucureşteni dau şpagă la doctor. Rezultate studiu

Primarul Capitalei a aratat ca, in mare parte, problemele cu care se confrunta sistemul de sanatate se datoreaza subfinantarii, acest lucru contribuind in special la lipsa personalului specializat: ”Timp de opt ani am condus Colegiul Medicilor din Bucuresti si cunosc foarte bine problemele sistemului de sanatate. Nu vreau sa las sa se inteleaga ca nu s-a facut nimic in tot acest timp; din contra, s-au facut foarte multe lucruri bune. Singurul lucru care nu s-a reusit pana acum a fost acela de a-i face pe medici sa creada. Atat de puternic a fost inoculata starea de nesiguranta profesionala incat foarte multi medici au hotarat ca nu vor sa se lupte cu sistemul si au plecat”.

Potrivit Studiului realizat de Facultatea de Stiinte Politice, starea sanatatii este principala ingrijorare a bucurestenilor(26%), urmata de viitorul copiilor(22%) si de nivelul veniturilor(13 %).

In ceea ce priveste consumul de medicamente, 34% dintre bucuresteni au apelat foarte des/aproape lunar la tratamente cu medicamente propriu-zise, 31% des/ cel putin o data la 3 luni, 20 % rar/ o data la 6 luni si 12 % foarte rar/deloc.

Potrivit aceluias sondaj, 40 % dintre cei chestionati au raspuns afirmativ la intrebarea „In ultimele 12 luni v-ati simtit trist/a , deprimat/a sau fara chef de viata?”, iar aproape jumatate dintre respondenti au probleme cu greutatea corporala. Totodata 35% dintre cei chestionati considera ca „daca nu as da nimic (mici atentii, cadouri sau bani), medicii nici macar nu m-ar baga in seama”. 22% dintre acestia obisnuiesc sa ofere medicului mici atentii, cadouri sau bani pentru a fi tratat in mod diferit fata de ceilalti pacienti, 20 % nu ofera niciodata mici atentii, cadouri sau bani, 18% ofera mici atentii, cadouri sau bani pentru ca medicii sunt prost platiti si merita mai mult, iar 5 % din alt motiv.

In ceea ce priveste rezultatele acestui studiu, Primarul General a aratat ”ca avem nevoie de repere pentru a intelege problemele cu care ne confruntam, ca sa ne raportam intotdeauna la ele si pentru a reusi sa progresam”. In ceea ce priveste stoparea coruptiei din sistemul de sanatate, Edilul sef a mentionat ca ”acest fenomen se elimina singur in momentul in care ai un sistem civilizat; avem drept exemplu spitalele private unde nu se intalnesc astfel de situatii”.

Sondajul a fost realizat in perioada mai-iunie 2013 pe un esantion de 906 persoane cu varste de peste 18 ani. Marja de eroare la nivelul intregului esantion este de +/- 3.3% la un nivel de incredere de 95%.

Consultă şi Harta interactivă a şpăgilor din România: site-ul care-ţi spune unde se dă şi cât e şpaga. 

Cookies