Câți bani va câștiga Bucureștiul cu ocazia EURO 2020. Veniturile vor fi cu 10 milioane de euro mai mici din cauza pandemiei

07 iun. 2021
76 Afișari
Câți bani va câștiga Bucureștiul cu ocazia EURO 2020. Veniturile vor fi cu 10 milioane de euro mai mici din cauza pandemiei

Mai sunt doar 6 zile până la primul meci de la EURO 2020 care se va desfășura la București. Astfel, pe 13 iunie, Austria și Macedonia de Nord se vor confrunta în primul meci găzduit de România de la acest turneu final. Desigur, un turneu final atrage o mulțime de turiști, ceea ce va aduce un bonus economiei locale, însă numărul turiștilor va fi puternic influențat de pandemia de COVID-19.

Turneul final EURO 2020 este gata să înceapă. După cum este obiceiul la fiecare ediție a turneului final, suporterii din toate colțurile Europei își urmează echipa favorită și vizitează orașele gazdă ale competiției. Anul acesta planurile multor fani au fost date peste cap de pandemia de COVID-19 dar și de faptul că accesul pe stadioane va fi redus sau chiar restricționat, în funcție de țară. Acest lucru va duce la scăderea numărului de suporteri care vor cutreiera Europa, fapt care se va observa la nivelul sumelor care vor fi cheltuite de aceștia în orașele-gazdă.

Câți bani vor cheltui suporterii în București cu ocazia EURO 2020

Potrivit unui studiu realizat de PitchInvasion, suporterii care vor veni în Capitala României cu ocazia turneului final Euro 2020 vor „pompa” în economia locală circa 3,55 milioane de euro, o sumă cu peste 10,6 milioane de euro mai mică decât ar fi fost aceasta în cazul în care nu exista pandemia de COVID-19. Motivele principale pentru scăderea drastică a sumei care va fi cheltuită de turiști în București sunt restricțiile de circulație și regulile privind numărul de suporteri permiși pe stadioane.

Asta pentru că fiecare din cele patru meciuri de la București se va disputa cu numai 13.500 de persoane în tribune, respectiv doar 25% din capacitatea Arenei Naționale.

În faza grupelor, Bucureștiul, care va găzdui 3 meciuri, va atrage cheltuieli din partea suporterilor de aproximativ 2,75 milioane de euro, majoritatea banilor venind din cazări (1,2 milioane de euro) și mâncare (817.000 euro). Dacă meciurile s-ar fi desfășurat într-un context normal, fără restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, încasările în urma meciurilor din grupe s-ar fi ridicat la 11 milioane de euro.

În optimile de finală, Bucureștiul va găzdui un singur meci, prilej cu care suporterii care vor călători vor cheltui aproape 800.000 de euro, o sumă mult mai mică decât cea care s-ar fi înregistrat în mod normal – afacerile din Capitală puteau avea încasări de peste 3 milioane de euro în urma acestui meci.

Cele mai mari pierderi din punct de vedere al câștigului potențial vor fi înregistrate de Londra. Capitala Angliei va găzdui 7 meciuri – 3 meciuri în faza grupelor, un meci în șaisprezecimi, ambele semifinale dar și finala competiției. Într-un scenariu fără pandemia de COVID-19, Londra ar fi avut câștiguri de 93 de milioane de euro. În situația actuală, Londra va încasa doar 27,3 milioane de euro, cu 65,8 milioane de euro mai puțin.

 

Cookies