ARHIVA B365

Câţi bani fac sindicaliștii de la Metrou, prin firma care intermediază toate afacerile metroului

Miercuri, în Piaţa Victoriei, aproximativ 2.000 – 3.000 de angajaţi ai Metrorex şi ai RATB, au ieşit în stradă, manifestându-şi nemulţumirea faţă de imposibilitatea negocierii contractelor colective de muncă la Metrorex, unde fondul de salarii este blocat la nivelul anului 2008.

Liderii de sindicat ameninţă că, dacă nu le sunt îndeplinite cererile, pe 30 septembrie, vor intra în grevă generală, pe termen nelimitat.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta le-a răspuns sindicaliștilor care cer măriri de salarii: „Ei voi salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activităţile metroului, asta nu se mai poate. Să le spuneţi şi din partea mea, eu le-am spus direct, s-au supărat pe mine, să se supere şi pe dumneavoastră, dar cred că trebuie să punem punct”, a spus Ponta miniştrilor în şedinţa de Guvern.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, firma Sindomet Servcom SRL, care se ocupă cu închirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate a înregistrat profit, indiferent de contextul economic. Potrivit enational.ro, Sindomet Servcom SRL este controlată de Ion Rădoi.

Bilanţul financiar al firmei, disponibil pe site-ul Ministerului de Finanţe, arată astfel:

– 2007 – profit net 567.081 lei

– 2008 – profit net 593.160 lei

– 2009 – profit net 657.248 lei

– 2010 – profit net 1.156.034 lei

– 2011 – profit net 1.305.105 lei

– 2012 – profit net 1.165.521 lei

Cristian Budu, unul dintre angajaţii Metrorex prezent la manifestaţiile de miercuri, spune însă că firma sindicatului îi ajută mult pe angajaţii instituţiei, oferindu-le acestora bani, în caz de accident sau deces. De asemenea, firma sindicatului le mai pune acestora la dispoziţie câte un sejur anual de trei zile la Buşteni, potrivit declaraţiilor angajatului Metrorex. „Nu sunt afaceri. Este o falsă impresie. Există acele spaţii comerciale în staţiile de metrou. În momentul în care acel contract a fost încheiat, în condiţiile respective, o parte să ia administraţia, o parte sindicatul, administraţia a cedat un procent mai mare către sindicat întrucât, din partea sindicatului, în afară de cotizaţie, acesta constituie un fond de ajutorare a angajaţilor pentru: probleme sociale, decontări de bilete, ajutoare sociale în cazuri deosebite (fracturi, decese), zile de concediu medical. Sunt o serie de facilităţi acordate angajaţilor prin această societate. Practic se aruncă sare în ochii oamenilor, pentru că nu sunt sume fabuloase. De atâţia ani, de când acest subiect este trecut şi luat la analiză în mass-media, toate controalele care au venit din partea administraţiei, a Guvernului, chiar şi a DNA-ului nu au demonstrat că această societate este frauduloasă„, a declarat Budu, pentru B365.ro.

Ce salarii au angajaţii Metrorex

Cât au câștigat salariații Metrorex, în medie, anul trecut, aflăm din bugetul de venituri și cheltuieli al Societalii Comerciale de Transport cu Metroul București, „Metrorex” – S.A., aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pe care îl puteți consulta aici.

Ion Rădoi, liderul sindicaliștilor Metrorex, a declarat, pe 25 iulie, că salariul mediu brut tarifar la Metrorex este de 1.943 de lei.

Conform documentului citat mai sus, câștigul mediu lunar per salariat este de 3.776,42 lei pe lună, iar cu tot cu alte bonificații în lei sau în natură se ridică la 3.982,44 lei. Media este făcută la nivelul de 4.508 salariați ai Societății Comerciale. Spre comparație, salariul mediu la nivel național este de 1.548 de lei.

Totalul cheltuielilor salariale la nivelul Societății se ridică la 215.433.910 lei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button