Câți bani a făcut din tenis SIMONA HALEP

de:
30 iun. 2014
0 Afișari
Câți bani a făcut din tenis SIMONA HALEP

Deşi are doar 22 de ani, SIMONA HALEP a câştigat în total în carieră peste 4,5 milioane de dolari, din care 2,5 milioane de dolari doar din ianuarie încoace, scrie Capital.ro.

Despre SIMONA HALEP, care este azi pe locul al treilea în clasamentul WTA, se ştie, de pildă, că părinţii ei au investit câteva sute de mii de euro în cariera ei.

Când nu au mai avut bani, ei au vândut o făbricuţă de lactate şi un magazin, iar apoi s-au împrumutat la bancă pentru a o finanţa. Şi, în cele din urmă, fata lor a confirmat şi din punct de vedere sportiv, şi financiar. Şi, desigur, nu va uita niciodată ce au făcut aceştia pentru ea: „Mulţumesc părinţilor, familiei şi apropiaţilor, care au suferit alături de mine, nu doar acum, ci şi în momentele grele”, a spus jucătoarea după finala de la Roland Garros.

Dar ce nu prea se ştie este că poveştile celor mai mulţi tenismeni profesionişti sunt mai mult sau mai puţin asemănătoare cu cea a Simonei. Fără sprijinul părinţilor, al unei rude sau prieten cu dare de mână ori al unui sponsor (nu chiar) dezinteresat, majoritatea acestora nu ar fi reuşit să ajungă la stadiul în care se pot întreţine singuri din premiile obţinute.

Cheltuieli fără sfârşit

Asta pentru că, încă de la începutul carierei, trebuie bani pentru echipament, antrenor, închirierea terenurilor de antrenament. Între 500 şi 2.000 de euro pe lună.

Urmează deplasările la turnee, la început în apropiere de casă, apoi, pe măsură ce se avansează în clasament, tot mai departe. Treptat, echipamentul trebuie să fie mai bun, deci mai scump (doar racordajul profesionsit al unei rachete poate costa 300 de euro), la fel şi antrenorul. Care nu mai este plătit cu ora, ci de obicei cu un salariu fix plus o parte din încasări (care variază între 5% şi 20%, după cum ne-au spus surse din lumea tenisului autohton).

Şi, de ce nu, este nevoie şi de un preparator fizic. Sau de un agent care să se ocupe de toată birocraţia participării la turnee (de la înscriere la aranjamentele de transport şi cazare). Pentru a evita cheltuielile prea mari, mulţi jucători din afara Top 20 preferă să se descurce cât mai mult pe cont propriu din acest ultim punct de vedere, eventual fiind ajutaţi de membrii familiei.

Ucraineanul Serghei Stakovsky, în prezent locul 93 în clasamentul ATP şi câştigătorul a peste trei milioane de dolari în carieră, dezvăluia într-un interviu de acum doi ani dedesubturile financiare ale carierei sale. „Eu sunt printre cei care scot profit. În ultimii ani, am reuşit să ies pe plus”, spunea el, plângându-se, însă, că participarea la turneele de la Indian Wells şi Miami i-au adus o pierdere de 5.000 de dolari. În condiţiile în care câştigase acolo 11.000 de dolari.

„Ca să iei parte la cele două turnee trebuie să petreci în Statele Unite cam 25 de zile. Asta înseamnă cazare şi masă pentru tine şi antrenor. Iar biletele de avion fac cel puţin 2.000 de euro de persoană”, explica Stakovsky, spunând că a dat într-un singur an pe transportul aerian 85.000 de euro – şi din cauză că multe bilete sunt cumpărate în ultimul moment, neexistând posibilitatea unei planificări stricte a călătoriilor. Tenismenilor care au şi preparator fizic le cresc evident cheltuielile, de aceea mulţi preferă să angajeze maseuri locali, eventual împărţind costurile cu alţi colegi de turneu.

Citește mai multe pe Capital.ro

Cookies