Situația vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății și social din România a fost publicată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Astfel, deși totalul persoanelor vaccinate din sistemul de sănătate este unul ridicat, de 88,5%, situația în spitale diferă de la o unitate la alta. Așa există spitale precum Spitalul Bagdasar Arseni din București, Spitalul Județean Timișoara sau Spitalul Județean Cluj, unde marea majoritate a angajaților e vaccinată, dar există deopotrivă spitale unde vaccinarea nu a avut „lipici”, precum Spitalul Universitar din București, spital cu peste jumătate din personal nevaccinat.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a publicat la solicitarea Hotnews datele privind personalul vaccinat din domeniul sanitar. Potrivit acestora, 88,5% din personalul sanitar a decis până în acest moment să se vaccineze împotriva noului coronavirus.
Procentul include lucrătorii din spitale, ambulanță, personalul implicat în campania de vaccinare, farmaciști și personal de laborator, angajați ai centrelor rezidențiale sau personal care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, atât din sistemul public, cât și din cel privat. Desigur, din cei nevaccinați sunt și angajați care au trecut prin boală și au dezvoltat anticorpi, dar sunt și persoane care refuză vaccinul. Superiorii angajaților nu au ce face în acest sens, vaccinarea nu este obligatorie, astfel că nu pot fi constrânși să se imunizeze.
Printre spitalele fruntașe la procentul personalului vaccinat anti-COVID 19 se numără și Spitalul Bagdasar-Arseni din București, însă la polul opus se află tot un spital din Capitală, și anume Spitalul Universitar de Urgență, unde mai puțin de jumătate dintre cei angajați au decis să se vaccineze.
Potrivit purtătorului de cuvânt de la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni, medicul Florin Bica, aproximativ 83% dintre angajați s-au vaccinat.
La Institutul Clinic Fundeni, cel mai mare spital de boli cronice din România, datele privind vaccinarea au fost centralizate doar până la finalul lunii februarie, când s-a terminat etapa I de vaccinare, etapă dedicată și personalului medical. Astfel, la acel moment 60% din personalul spitalului era vaccinat, potrivit Ancăi Coliță, managerul spitalului. Aceasta declară că este foarte posibil ca mai mulți angajați să se fi imunizat de atunci, însă conducerea nu a ținut evidența. Institutul Clinic Fundeni are peste 2000 de angajați.
Puțin peste jumătate dintre angajații Institutului Oncologic din București s-au vaccinat. Este vorba de 476 de angajați vaccinați anti-COVID 19 cu ambele doze din totalul de 938 de lucrători.
Printre spitalele cu cea mai mică rată de vaccinare în rândul angajaților se numără Spitalul Universitar din București. Aici, 1.647 de salariați sunt vaccinați împotriva COVID-19, cu ambele doze, după cum urmează: 482 de medici, 591 de asistente medicale, 327 de angajați ce reprezintă personal medical auxiliar, 67 alt personal medical și 180 personal nemedical. Numărul total al angajaților de la Spitalul Universitar din luna aprilie a fost de 4079 de lucrători. Prin urmare, doar în jur de 40% dintre cei angajați s-au vaccinat în acest moment.
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie din București, circa 52% dintre lucrători s-au vaccinat. Acest procent include personalul medical, auxiliar și administrativ. Trebuie notat însă că acest procent reprezintă numărul angajaților vaccinați în mod organizat la spital în lunile ianuarie și februarie. În acest moment nu există o nouă centralizare, deși este posibil ca unele persoane să se fi angajat în particular.
Potrivit datelor CNCAV, la nivel național 322.083 de angajați din domeniul sănătății și social s-au vaccinat, dintre care 311.369 cu ambele doze.