Cathedral Plaza, respinsă la CEDO: Blocul ar putea fi dărâmat

de:
14 mai 2012
0 Afișari
Cathedral Plaza, respinsă la CEDO: Blocul ar putea fi dărâmat

Potrivit unui comunicat de presă al ARCB, în ianuarie 2012, prin avocatul Ron Soffer, dezvoltatorul Cathedral Plaza a formulat plângeri împotriva statului român la CEDO, invocând încălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces echitabil. CEDO a respins acţiunile, în data de 10 aprilie.

Decizia CEDO din 10 aprilie 2012 are două părţi. În prima parte, Curtea Europeană, asemenea instanţelor interne, a considerat că hotărârea Senatului României nr. 5/2007 care a validat raportul Comisiei de anchetă prin care se cerea Guvernului sesizarea Parchetului pentru cercetarea infracţiunilor săvârşite la avizarea şi autorizarea construcţiei Cathedral Plaza şi exproprierea ei pentru protejarea Catedralei Sf. Iosif nu a adus atingere dreptului la respectarea bunurilor MBD şi, în consecinţă, Cathedral Plaza nu se află sub protecţia articolului 6 al Convenţiei Drepturilor Omului, potrivit ARCB.

În a doua parte, în care MBD contesta decizia Curţii de Apel Suceava, CEDO a respins plângerea ca fiind tardivă. Prin decizia irevocabilă nr. 1989 din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava autorizaţia de construire a Cathedral Plaza a fost declarată în mod irevocabil ilegală, pentru că dezvoltatorul nu a avut acordul notarial al ARCB, n-a făcut expertiza Catedralei înainte de începerea lucrărilor, s-a adresat unei autorităţi necompetente, scrie evz.ro.

„Prin respingerea de către CEDO a plângerilor dezvoltatorului Cathedral Plaza nu mai există nicio posibilitate ca hotărârile judecătoreşti favorabile ARCB să fie schimbate şi nici ca statul român să aibă vreo obligaţie faţă de beneficiarul clădirii ilegale Cathedral Plaza”, se susţine în comunicat.

Litigiul cu Millennium Building Development a început în aprilie 2006, fiind strămutat de patru ori la cererea acestei firme şi a fost soluţionat în favoarea ARCB de Tribunalul Dâmboviţa iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploieşti.

Prin decizia irevocabilă din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava, lucrările la Cathedral Plaza au fost declarate ilegale. Ulterior, investitorii de la Millenium Building Development au declarat însă că turnul de birouri nu va fi demolat pentru că lucrările au fost definitivate, au deja primii chiriaşi şi clădirea a intrat în circuitul civil.

În ianuarie 2012, Compania Millennium Building a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul deciziei Curţii de Apel Suceava care a avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a „Cathedral Plaza”.

Cookies