Cathedral Plaza este nesigură, cu beton de calitate inferioară-Expertiza proiectantului

de:
13 sept. 2012
0 Afișari
Cathedral Plaza este nesigură, cu beton de calitate inferioară-Expertiza proiectantului

Edificiul „este periculos pentru vecinătăţi şi vieţile bucureştenilor, fiindcă a fost ridicat în grabă, folosindu-se materiale de calitate inferioară faţă de ceea ce prevedea caietul de sarcini şi nu au existat lucrări de conservare în cei 2 ani de suspendare a autorizaţiei, fiind expus coroziunii şi intemperiilor de tot felul, iar execuţia a avut multe lacune.” – se arată în comunicatul ARCB remis redacției B365.ro.

„Trebuie precizat că după reluarea lucrărilor (septembrie 2009) ISC nu si-a asumat riscul  participării la controlul lucrărilor ajunse în faze determinante, motivaţia fiind rezultată chiar din concluziile „Expertizei tehnice pentru reluarea execuţiei” întocmită de proiectantul structurii clădirii:

– „(…) în cei doi ani de zile de la emiterea sentinţei de suspendare a lucrărilor (10.07.2007 – septembrie 2009, n.n.) construcţia a fost expusă acţiunilor mediului înconjurător, fără ca vreo măsură de conservare să fie pusă în aplicare” (pag 5, cap. Istoric din raport),

– „Problemele apărute pe parcursul execuţiei: unele abateri de execuţie dincolo de toleranţele admise, cu precădere la verticalitatea profilelor metalice din infrastructură, implicit şi a piloţilor; lipsa de aprovizionare cu diametrul de armături prevăzut în proiect, înlocuite cu alte tipuri de bare, montarea incorectă a unor armături; segregarea betonului; fisuri în planşee; lungimi insuficiente de suprapunere a armăturilor, ancorare necorespunzătoare; probleme de continuitate în zona rosturilor de turnare (pag 30, pct 5.3. din raport),

– „(…) dintr-o eroare de comandă, în stâlpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 în loc de C32/40″ (pag. 34 din raport). Turnarea stâlpilor de rezistenţă BAR ai parterului cu un beton de o clasă inferioară C20/25 faţă de propunerea din proiect reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone.

– „(…) încercările realizate de SC IMCOM SRL (laborator de încercări) pe betonul pus în operă au confirmat calitatea inferioară a betonului pus în operă, clasa de beton fiind inferioară celei prescrise„, astfel încât „se pune problema neasigurării valorii coeficienţilor de siguranţă pe care s-a contat în cadrul calculelor de dimensionare a acestor stâlpi” (pag 35 din raport);

– „(…) se pot observa zone incorect turnate din planşeul de peste subsol. Armăturile şi profilele metalice din capitel nu sunt înglobate în planşeu, o parte din armături sunt îndoite sau chiar rupte, profilele metalice şi armăturile prezintă semne de coroziune” (pag 42).

De asemenea, potrivit rapoartelor ştiinţifice („Cercetări asupra vibraţiilor în centrul istoric al Bucureştiului”, realizate în perioada 23.07 – 10.08.2007 de Observatorul de seismologie A. Bina din Italia; Raportul din 11 – 12.09.2007 al companiei americane Emanuel Necula Consulting Engineers şi SC B&J Servproiect SRL din Bucureşti), clădirea de birouri Cathedral Plaza prezintă, în caz de cutremur, un pericol foarte grav pentru Catedrala Sf. Iosif, din cauza vibraţiilor transmise, în raport de natura solului, materialele de construcţie şi vechimea Catedralei.”

ARCB mai susține că, în prezent, clădirea este alimentată ilegal cu curent electric:

„Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa definitivă şi executorie nr. 2833/20.06.2012 a hotărât că imobilul Cathedral Plaza nu poate fi branşat în mod legal la alimentarea cu energie electrică, stabilind că avizarea unei astfel de operaţiuni ar reprezenta o contravenţie, dacă nu ar fi săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune.” – se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Construcția Cathedral Plaza, ridicată de compania Millenium Building, a fost declarată ilegală de către Curtea de Apel Suceava, într-o decizie definitivă. Mai mult, ARCB a câștigat la Tribunalul Dâmbovița și procesul prin care cerea primarului Sorin Oprescu demolarea turnului.

Primăria capitalei a atacat prin recurs decizia Tribunalului Dâmbovița, dar recursul a fost depus la o zi după expirarea termenului legal, a declarat pentru B365.ro purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Pr. Francisc Doboș.

De altfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins plângerile Millenium Building împotriva statului român, în care evoca încălcarea dreptului de proprietate şi a dreptului la un proces echitabil.

Cookies