În loc să fie dărâmată, cum a hotărât Justiția, Cathedral Plaza s-a vândut pe 70 de milioane de euro

de:
28 feb. 2013
0 Afișari
În loc să fie dărâmată, cum a hotărât Justiția, Cathedral Plaza s-a vândut pe 70 de milioane de euro

Cathedral Plaza a fost vândută celui mai misterios investitor imobiliar grec din România, Ioannis Papalekas, potrivit unor surse din piaţa imobiliară, citate de Capital.ro. Conform aceleiaşi surse, valoarea tranzacţiei poate fi estimată la 70 milioane euro, sumă pe care Ofer a anunţat-o încă din 2011.

Cathedral Plaza este al doilea turn „fantomă” cumpărat de Papalekas în decurs de un an, după ce în vara anului trecut şi-a trecut în portofoliu clădirea Tower Center International din Piaţa Victoriei, pentru 47,5 milioane euro.

Spre deosebire de turnul cumpărat anul trecut, Cathedral Plaza face obiectul justiţiei de mai bine de 10 ani, în care diferiţi judecători au cerut demolarea imobilului de 18 etaje.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat, în urmă cu o lună, că prin decizia dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea clădirii şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Ulterior, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că această clădire de birouri va fi demolată din bani publici.

În ciuda mişcărilor din justiţie, pe parcursul anului 2011, investitorul a finalizat clădirea, a intabulat-o şi a anunţat că e promisă spre vânzare pentru 70 milioane euro. Eyal Ofer a plasat peste 40 milioane euro în construcţia imobilului şi revendică în instanţă despăgubiri în valoare de 25 milioane euro, pentru că nu a putut pune clădirea în funcţiune.

Prin vânzarea Cathedral Plaza, Eyal Ofer a scăpat de problemele juridice, cu care trebuie să se confrunte noul proprietar, Ioannis Papalekas, investitor a cărui strategie de achiziţie a arătat un apetit imens pentru proprietăţi cu probleme: două dintre acestea sunt Tower Center International, cumpărată în insolvenţă şi după un lung proces cu Alpha Bank, şi City Mall, proiect care a intrat iniţial în portofoliul său în 2005 pentru 46 milioane euro, a fost vândut un an mai târziu pentru 103,5 milioane euro şi răscumpărat după încă cinci ani în procedură de faliment pentru numai 17,3 milioane euro.

Ioannis Papalekas este unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari din România şi artizanul celei mai mari tranzacţii înregistrate de piaţa locală, a coordonat vânzări şi cumpărări de imobile în valoare de peste 650 milioane euro şi este descris de breaslă ca fiind excepţia care confirmă situaţia precară a investitorilor greci.

Cookies