Cateva aspecte importante despre gazduire web shared (P)

20 sept. 2022
31 Afișari
Cateva aspecte importante despre gazduire web shared (P)
Cateva aspecte importante despre gazduire web shared

Daca sunteti in cautarea unei solutii de gazduire cu siguranta v-ati intalnit deja cu termenii „gazduire shared” sau „gazduire partajata” destul de des, in mod special daca sunteti in cautarea unei solutii de gazduire ieftine. Probabil stiti deja ca cea mai populara si mai putin costisitoare dintre toate optiunile de gazduire platite este gazduirea web shared.

Gazduirea partajata nu este insa o solutie potrivita pentru orice proiect. Inainte de a lua o decizie este important sa analizati daca acest tip de gazduire este intr-adevar cea mai buna optiune pentru proiectul dvs.

Ce este gazduirea web shared?

Pentru ca site-ul dvs. web sa fie prezent online, fisierele si bazele de date care formeaza websitul trebuie gazduite pe un server. Serverul respectiv este de fapt un computer specializat, cu o putere de calcul foarte ridicata care este gazduit (de obicei) intr-un centru de date si se conecteaza redundant la Internet pentru a permite utilizatorilor sa acceseze website-ul dvs.

Exista mai multe optiuni referitor la cum sa va gazduiti website-ul online:

  • puteti gazdui propriul server in cadrul organizatiei dvs.
  • puteti utiliza un centru de date (colocare)
  • puteti alege ca fisierele dvs. sa fie gazduite pe un server exclusiv de care se ocupa gazda dvs. (gazduire dedicata)
  • sau puteti alege sa partajati spatiul serverului cu alte website-uri, la furnizorul dvs. de gazduire (gazduire shared)

Gazduirea shared (partajata) inseamna ca partajati resursele serverului cu alte conturi gazduite pe acelasi server. Aveti acces doar la contul dvs. si aveti alocat un nivel minim de resurse (procedor, memorie, storage).

Ce sarcini va revin daca optati pentru gazduire shared?

Daca optati pentru gazduire web partajata furnizorul este responsabil pentru intretinerea serverului. Intretinerea generala si actualizarile atat pentru hardware cat si pentru software-ul serverului sunt responsabilitatea exclusiva a gazdei. Gazda poate sa instaleze software-uri noi, sa actualizeze control panel-ul sau sistemului de operare.

Dvs., ca proprietar al website-ului gazduit pe un server shared, veti utiliza un panou de control pentru a administra website-ul dvs. De aici puteti monitoriza traficul, incarca fisiere, configura e-mailul si instala aplicatii web. Este important sa stiti si faptul ca majoritatea gazdelor web nu va vor ajuta la intretinerea website-ului ca parte a pachetului de gazduire. Veti partaja serverul cu alti clienti iar fiecare client va primi un anumit nivel de resurse – spatiu de stocare, procesor, memorie, impreuna cu alte caracteristici pe care le controlati prin intermediul panoului de control.

cPanel este cea mai populara interfata grafica (control panel) pentru servere Linux destinata administrarii website-urilor si serverelor. cPanel permite publicarea websiturilor, administrarea fisierelor, crearea si administrarea de baze de date MySQL, conturi de email si FTP. Cu cPanel, gazduirea website-urilor este facila, indiferent de nivelul de cunostinte al utilizatorului. Abonamentele shared hosting oferite de HostX pe platforma Linux includ cPanel dar si multe alte functii utile pentru detinatorii de websituri la inceput de drum.

De ce sa alegeti gazduirea shared?

Desi gazduirea partajata este cea mai populara este posibil sa nu fie o solutie potrivita pentru dvs. Gazduirea shared este cea mai accesibila solutie de gazduire cu plata si majoritatea persoanelor fizice, a intreprinderilor mici si mijlocii si a site-urilor web cu trafic moderat vor prospera intr-un mediu de gazduire partajat.

Gazduirea web este o industrie extrem de competitiva, prin urmare este ceva obisnuit sa intalniti gazde care ofera pachete accesibile, bogate in caracteristici.

Cateva avantaje ale gazduirii shared includ:

  • Pret – Foarte accesibil, datorita faptului ca mai multi utilizatori contribuie la costurile serverului. Daca veti opta pentru un pachet de gazduire shared anual costul va fi semnificativ mai mic.
  • Scalabilitate – Majoritatea gazdelor au o varietate de pachete. Cel mai mic pachet vine cu cele mai putine resurse dar exista pachete care includ functii suplimentare, la un pret mai mare. Puteti alege pachetul minim, apoi sa faceti upgrade pe masura ce site-ul dvs. creste.
  • Caracteristici – Majoritatea gazdelor vor oferi optiuni / functii care se vor potrivi unor cerinte diverse cum ar fi instalarea cu un singur click a script-urilor populare care vor simplifica dezvoltarea web site-ului dvs. web. Forumurile, blogurile, chat-ul, calendarele si multe altele, sunt exemple de script-uri care pot fi incluse in pachetul dvs.

Situatii cand gazduirea shared NU este o solutie

Desi gazduirea shared se potriveste multor scopuri, exista unele cazuri cand shared hosting-ul nu este indicat. Printre acestea se numara website-urile cu trafic intens.

Motivele pentru care nu doriti sa luati in considerare o solutie partajata includ:

  • Performanta – Performanta nu este de obicei o problema deoarece software-ul si hardware-ul de pe server sunt mult mai robuste si mai fiabile. Cu toate acestea, daca exista un site care are o crestere a traficului, este posibil sa intampinati probleme de functionare.
  • Restrictii de fisiere – Pentru a asigura securitatea datelor si a serverului in general dar si pentru a mentine procentaje ridicate de timp de functionare (uptime), unele aplicatii si functii pot fi restrictionate. Este posibil sa nu puteti rula anumite aplicatii care sunt necesare pe site-ul dvs.
  • Restrictii privind resursele – Desi multe gazde web pretind ca ofera resurse nelimitate, veti vedea ca acest lucru nu este chiar adevarat. Daca site-ul dvs. este pe un server partajat si devine popular, dar incepeti sa consumati prea multe resurse precum procesor, memorie sau trafic de date este posibila sa vi ceara sa treceti la alt plan de gazduire web (superior).

Cu un pachet de gazduire dedicata aveti mult mai multa libertate pentru a va dezvolta proiectul; veti dispune de mai multe resurse dar veti plati mai mult pentru aceste beneficii. Majoritatea site-urilor nu au nevoie de resursele oferite de servere dedicate si pot folosi in schimb gazduire shared. Dar, inainte de a lua orice decizie, asigurati-va ca stiti exact ce presupune gazduirea partajata si daca va veti incadra sau nu in acel model de hosting.

Cookies