Catedrala Sfântul Iosif din București – povestea unui monument-bijuterie pus în pericol de un mamut din sticlă cu 19 etaje

20 apr. 2022
2371 Afișari
Catedrala Sfântul Iosif din București - povestea unui monument-bijuterie pus în pericol de un mamut din sticlă cu 19 etaje
Catedrala Sfântul Iosif din București este pusă în pericol de un mamut din sticlă cu 19 etaje, „simbol al corupției din România”; „Catedrala va rămâne mereu biruitoare”

Monument de patrimoniu arhitectural și cultural, înscris în Lista monumentelor istorice, Catedrala Sfântul Iosif din București este pusă în pericol de „un imobil emblematic pentru corupția din România”, spun preoții catolici, pe site-ul sfântului lăcaș. Mamutul de sticlă care umbrește monumentul istoric a fost edificat printr-un lung șir de încălcări ale legii și a fost declarat ilegal de instanțele din România. Astăzi la „Make Bucharest Great Again”, un proiect B365.ro dedicat salvării patrimoniului orașului, vă invit la Sfântul Iosif, în a patra zi de Paște al catolicilor.

Proiectul imobiliar al blocului de birouri cu 19 etaje a început în anul 2000

 „Demolarea clădirii ar însemna un act de justiție pusă în aplicare”, spun preoții catolici pe site-ul catedralei. „Catedrala Sfântul Iosif a fost, și credem că va rămâne, mereu biruitoare în fața potrivniciei vremii și vremurilor”. Prin sentință definitivă, clădirea Cathedral Plaza a fost declarată ilegală. Imobilul pune în pericol existența catedralei Sfântul Iosif, însă administrația refuză să pună în aplicare sentința de desființare.

catedragal, sfintul, iosif
Foto credit : Catedrala sfântuliosif.ro

Demolarea clădirii costă 70 de miloane de euro și ar afecta catedrala, monumentul istoric

Mastodontul din coasta Catedralei a fost construit de Millenium Building Development, companie care cere acum Primăriei să legalizeze imobilul, prevalându-se de „imposibilitatea de a demola clădirea fără a afecta monumentul, costul demolării fiind estimat la circa 70 de milioane de euro”. Decizia instanței din Constanța din din 4.04.2016 este irevocabilă și lămurește definitiv titlul executoriu constituit de sentința 2520/2012 în sensul că „Primarul Municipiului București desființează clădirea ilegală prin dispoziție de primar și nu prin autorizație de desființare”.

catedrala, sfintul, iosif
Mamutul de sticlă, declarat ilegal și de SRI; clădirea de birouri afectează și un obiectiv strategic al SRI. Foto credit : sfintuliosif.ro.
Mamutul de sticlă, declarat ilegal și de SRI; clădirea de birouri afectează și un obiectiv strategic al SRI
De asemenea, SRI a arătat întrun comunicat că imobilul de birouri Cathedal Plazza nu are avizul instituției, se arată într-o notificare din anul 2006 a SRI către Inspectoratul de Stat în Construcții. În actul emis în ziua de din 05.05.2006 „SRI atrage atenția că realizarea clădirii de birouri la regimul de inălțime proiectat va afecta grav funcționalitate echipamentelor ce utilizează propagarea electromagnetica instalate pe obiectivul din zona aparținând instituției noastre”.
In Catedrala Sfântul Iosif s-au rugat Maica Tereza, Papa Ioan Paul al Doilea și de Papa Francisc
Catedrala Sfântul Iosif din București este Scaunul Arhiepiscopului Mitropolit de București, biserica mama a comunității catolice, monument istoric. „Periclitată de-a lungul anilor, de cutremure și războaie și mai nou de clădirea construită ilegal în imediata ei vecinitate, Catedrala Sfântul Iosif a fost mereu biruitoare în față potrivniciei vremii și vremurilor”. La catredrală au fost George Enescu, Maica Tereza de la Calcutta, călugărița declarată fericită de Biserica Catolică, Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc.
interior, catedrala, sfintul iosif
“Catedrala Sf. Iosif, sufletul comunității catolice din sudul României, monument istoric, cultural și arhitectonic înscris în patrimoniul național și european”, Foto credit sfintuliosif.ro.
Catedrala este pusă în pericol de un imobil emblematic pentru corupția din România”

Catedrala Sf. Iosif, sufletul comunității catolice din sudul României, monument istoric, cultural și arhitectonic înscris în patrimoniul național și european, este pusă în pericol de construirea ilegală, în imediată ei vecinătate, a unui imobil devenit emblematic pentru corupția din România, produs al conlucrării frauduloase dintre mediul privat şi cel de stat. Instituții bisericești, politice și culturale naționale și internaționale și-au arătat îngrijorarea și au cerut autorităților responsabile ocrotirea Catedralei Sfântul Iosif. Comunitatea catolică din România a protestat deseori, cerând autorităților să protejeze Catedrala. Arhiepiscopia Româno-Catolică de București a fost nevoită să caute dreptate în instanță, reușind, după 6 ani de procese desfășurate pe rază de jurisdicţie a 9 Curţi de Apel din ţară, să demonstreze juridic că edificiul auto-intitulat Cathedral Plaza este ilegal, autorizaţia de construire fiind emisă împotriva legii”, se arata pe site-ul Catedralei Sfântul Iosif.

icoana, catedrala, sfintul, iosif
„Catedrala Sfântul Iosif a fost, și credem că va rămâne , mereu biruitoare în fața potrivniciei vremii și vremurilor”.
Catedrala Sf. Iosif, sufletul comunității catolice din sudul României, monument istoric, cultural și arhitectonic înscris în patrimoniul național și european, este pusă în pericol “

Deși au trecut trei ani de la decizia definitivă și irevocabilă de demolare a construcției ilegale, autoritățile competente întârzie aplicarea legii, străduindu-se, în mod vădit, să salveze o clădire ilegală, condamnând astfel la distrugere Catedralei Sf. Iosif, monument istoric și de patrimoniu. Periclitată, de-a lungul anilor, de cutremure și războaie, Catedrala Sfântul Iosif a fost, și credem că va rămâne , mereu biruitoare în fața potrivniciei vremii și vremurilor”. Catedrala Sf. Iosif, sufletul comunității catolice din sudul României, monument istoric, cultural și arhitectonic înscris în patrimoniul național și european, este pusă în pericol de construirea ilegală, în imediată ei vecinătate, a unui imobil devenit emblematic pentru corupția din România, produs al conlucrării frauduloase dintre mediul privat şi cel de stat”.

Edificiul auto-intitulat Cathedral Plaza este ilegal, autorizaţia de construire fiind emisă împotriva legii”

Instituții bisericești, politice și culturale naționale și internaționale și-au arătat îngrijorarea și au cerut autorităților responsabile ocrotirea Catedralei Sf. Iosif. Comunitatea catolică din România a protestat deseori, cerând autoritățile să protejeze Catedrala. Arhiepiscopia Româno-Catolică de București a fost nevoită să caute dreptate în instanță, reușind, după 6 ani de procese desfășurate pe raza de jurisdicţie a 9 Curţi de Apel din ţară, să demonstreze juridic că edificiul auto-intitulat Cathedral Plaza este ilegal, autorizaţia de construire fiind emisă împotriva legii”, se mai spune pe site-ul Catedralei Sfîntul Iosif.

Deși au trecut trei ani de la decizia definitivă și irevocabilă de demolare a construcției ilegale, autoritățile competente întârzie aplicarea legii, străduindu-se, în mod vădit, să salveze o clădire ilegală, condamnând astfel la distrugere Catedrala Sf. Iosif, monument istoric și de patrimoniu. Periclitată, de-a lungul anilor, de cutremure și războaie, Catedrala Sfântul Iosif a fost, și credem că va rămâne , mereu biruitoare în fața potrivniciei vremii și vremurilor”.

Catedrala a fost construită după planurile arhitecților Friedrich Schmidt și Carol Benisch

Oana Marinache, istoric de artă: „Episcopul catolic Ignațiu Paoli ( 1870-1883) și arhiepiscop (1883-1885) solicită autorizația de contrucție pentru o biserică și o casă parohială în stradă Fontanei, astăzi Gen H Berthelot. Terenurile fuseseră achiziționate în cirsul anilor 1872-1873, cu banii obținuți din vânzarea unor proprietăți ce aparținuseră calugărilor franciscani. Arhitectul Capitalei, Carol Kuchnovsky preciza la acordarea autorizației: Construcțiunea va contribui foarte mult la înfrumusețarea orașului, fiind o construcție de un stil frumos și va servi căamonument reliogios unui cult tolerat în România” și era de acord cu scutirea de taxe. Planurile atașate erau realizate cu un an înainte, la Viena, de către arhitectul german Friedrich Schmidt ( 1825-1891). Acesta s-a format la Politehnica din Stuttgart și Berlin, lucrând și ca pietrar, constructor și zidar. Lucrând pe șantierele de restaurare ale catedralelor gotice, își formează un stil inspirat din evul mediu, ajungând să predea arhitectura medievală la Mariland și la Viena”, Oana Marinache, Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură”, Editura Istoria Artei, 2015.

Proiectul Catedralei catolice Sfântul Iosif se încadrează în stilul romanic, fiind o bazilică romanica cu elemente decorative neogotice”.
Un călugăr arhitect din Irlanda se ocupa de coordonarea șantierului

Oana Marinache, istoric de artă: „Proiectul Catedralei catolice Sfântul Iosif se încadrează în stilul romanic, fiind o bazilică romanica cu elemente decorative neogotice. Planurile găsite la dosarul autorizației au suferit modificări de-a lungul următorului deceniu, inițial fiind prevăzută și o campanilă, care nu a mai fost realizată vreodată. Judecând după planurile inițiale și unele fotografii de epocă, constatăm o decorație mult mai bogată și pieredea, în timp, a unor elemente decorative. Inițial a fost un călugăr arhitect din Irlanda pentru coordonarea șantierului, piatra de fundație fiind pusă în 19 septembrie 1875. Abia după războiul de independență, episcopul a reușit să strângă fonduri pentru continuarea lucrărilor”, Oana Marinache, Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură”, Editura Istoria Artei, 2015.

Episcopul Paoli se ocupă de găsirea meșterilor decoratori, fiind angajați tâmplarul Ioan Pongratz din Brașov, firma de vitralii și mozaicuri Mayer din Munchen.
Pentru înzestrarea Catedralei au fost aduși meșteri din Brașov, Munchen și din Italia

Oana Marinache, istoric de artă: „Carol Benisch depune în mai 1880 – în numele Epitropiei Catolice- o solicitare pentru continuarea lucrărilor la Catedrală și ridicarea unei școli provizorii la intrarea în curte. I s-a aprobat o casă cu cinci odăi și antreu, realizată din zid și învelită cu tablă. Episcopul Paoli se ocupă de găsirea meșterilor decoratori, fiind angajați tâmplarul Ioan Pongratz din Brașov, firma de vitralii și mozaicuri Mayer din Munchen, meșterul italian Nicola Orassi pentru montarea altarului adus de la Roma, dar proiectat de arhitectul Schmidt. Catedrala a fost terminată în anul 1883 și inaugurată în 15 februariei 1884”, Oana Marinache, Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură”, Editura Istoria Artei, 2015.

catedrala, sfintul, iosif
Pentru creația lui, arhitectul Carol Benisch a primit în ziua de 10 ianuarie 1882 de la Papa Leon XIII Ordinul Sfântul Grigorie, în grad de cavaler comandor și titlul de conte”. Foto credit sfintuliosif.ro
Pentru creația lui, arhitectul Carol Benisch a primit în ziua de 10 ianuarie 1882 de la Papa Leon XIII Ordinul Sfântul Grigorie, în grad de cavaler comandor și titlul de conte”

Oana Marinache, istoric de artă: „Pentru munca depusă la ridicarea și finalizarea edificiului de cult, arhitectul Carol Benisch a primit în ziua de 10 ianuarie 1882 de la Papa Leon XIII ordinul Sfântul Grigorie, în grad de cavaler comandor și titlul de conte. Aceasta este cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată unui membru laic al comunității catolice, primind și titlul de Carol Vallaquuinesi, Carol din Valahia”, Oana Marinache, Carol Benisch, 50 de ani de arhitectură”, Editura Istoria Artei, 2015.

Dumnezeu să ocrotească în continuare Catedrala noastră și să-i binecuvânteze pe toți cei care îi trec pragul”, spun preoții catolici pe site-ul sfântului lăcaș.

„Make Bucharest Great again”vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

 

Cookies