Catedrala Mântuirii Neamului se deschide în această toamnă. Lucrările sunt aproape gata

09 ian. 2025
933 afișări
Catedrala Mântuirii Neamului se deschide în această toamnă. Lucrările sunt aproape gata
Catedrala Mântuirii Neamului se deschide în această toamnă. Lucrările sunt aproape gata | Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

În toamna acestui an se deschide Catedrala Națională din București, denumită și Catedrala Mântuirii Neamului. Slujba de sfințire va avea loc pe data de 26 octombrie 2025, fiind susținută de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala Mântuirii Neamului se deschide în toamnă

Evenimentul de sfințire a Catedralei Mânturii Neamului are loc pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române. În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie, potrivit Antena 3 CNN.

După sfințirea Catedralei Naționale din acest an, aceasta va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.

Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, a confirmat acest lucru pentru Trinitas TV.

Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025.

Lucrările de construcție sunt aproape gata. Anul acesta urmează să fie instalată crucea pe turla mare, să fie terminate instalațiile interioare, montarea vitraliilor exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală.

Lucrările de pictură continuă și ele, sub supravegherea atentă a Părintelui Patriarh Daniel, urmând un plan iconografic care respectă tradiția bizantină, desfășurându-se pe o suprafață totală de 25.000 de metri pătrați.

Catapeteasma pictată în mozaic, ce are o suprafață de peste 400 de metri pătrați, este cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă.

La picturile din mozaic lucrează 220 de pictori, sub coordonarea pictorului bisericesc Daniel Codrescu.

Echipa astfel dublată lucrează inclusiv sâmbăta, având ca obiectiv pictarea a cel puțin 340 de metri pătrați pe lună, a explicat Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Crângașu, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies