Catedrala Mântuirii Neamului prinde contur la nivelul sălii polivalente

de:
28 aug. 2012
1 Afișari
Catedrala Mântuirii Neamului prinde contur la nivelul sălii polivalente

Conform reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române, clădirea va începe să se ridice deasupra solului de-abia înspre sfârșitul anului, dar începe deja să se contureze

340 de muncitori lucrează la primele două nivele ale subsolului Catedralei Mântuirii Neamului. Inginerul Petre Chiuţă, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române, a declarat pentru „Ziarul Lumina” că se desfăşoară concomitent lucrări de armare, cofrare şi betonare la subsolul 3, la placa superioară a acestuia şi la elementele verticale ale subsolului 2. Întrucât lucrările pe şantier se desfăşoară în tip piramidă, se pot observa în acelaşi timp lucrări la subsolul 3, la placa care încheie subsolul, dar şi la subsolul 2, informează basilica.ro.

Din cele trei subsoluri ale clădirii, două vor fi folosite ca săli polivalente, dar şi pentru cripte sau săli destinate agapelor, conform proiectului prezentat de B365.ro în vara anului trecut, în exclusivitate:

– Subsol 2 (cota minus 16 metri): sală polivalentă ce poate fi folosită, potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, activităţilor misionare, catehezelor şi ca spaţiu pentru conferinţe sau agape. Sala polivalentă de 1.684 mp poate funcţiona şi ca paraclis, în partea estică fiind amplasat un altar, cu dimensiunea de 117,7 mp. Tot la 16 metri sub pământ vor funcţiona altarul, sala de consiliu şi mai multe cripte

– Subsol 1 (cota minus 11 metri): sală polivalentă de 2.307 mp, structurată în trei nave, spaţiile fiind separate prin pereţi “mişcători”. La acelaşi nivel vor mai fi amplasate cripte, un cabinet medical, spălătorul de vase şi depozitele de mobilier.

Subsolul 2 se află între cota minus 11.05 metri şi minus 6.80 metri. Şi aici au loc lucrări succesive de armare, cofrare şi betonare. Deoarece în ultimul timp ne confruntăm în timpul zilei cu temperaturi destul de ridicate, s-au luat şi măsuri speciale pentru protejarea muncitorilor şi pentru buna desfăşurare a lucrărilor. Programul de lucru pe şantier în-cepe la ora 6:30 şi se încheie la 17:00. Muncitorii beneficiază de pauză de masă şi timpi de hidratare. Se evită turnarea betonului atunci când este foarte cald, această lucrare fiind programată dimineaţa şi seara’, a spus ing. Petre Chiuţă.

Cookies