ȘTIRI

Catedrala Mântuirii Neamului, finalizată cu un an mai târziu. Câţi bani s-au cheltuit până acum

25 de milioane de euro afirmă Patriarhia că a primit de la autorităţi şi credincioşi, de la începutul construirii Catedralei Mântuirii Neamului şi până la 1 ianuarie 2013. La acestea se adaugă alte şapte milioane de euro pe care le-a primit de la Guvern, Primăria Capitalei şi alte autorităţi publice locale, anul trecut şi la începutul lui 2014, potrivit datelor obţinute de gândul. În total 32 de milioane de euro pentru cea mai importantă construcţie a Bisericii Ortodoxe Române.

Primăria Generală a Municipiului București a alocat, numai anul acesta, șase milioane de lei de la buget pentru construirea Catedralei, după cum am relatat aici. 

„Niciodată Patriarhia nu a cerut bani, am dat noi bani, pentru că am considerat că așa e normal, să sprijinim, și am sprijinit cu cât s-a putut. Preafericitul nu a cerut niciodată bani”, spunea Oprescu în luna decembrie.

Bucureştiul se află pe primul loc în clasamentul privind donaţiile făcute până în prezent pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Astfel, Arhiepiescopia Bucureştilor a contribuit cu aproape un sfert din fondurile strânse până acum la nivel naţional, bucureştenii donând în jur de 2,5 milioane de lei în acest sens. La aceştia se adaugă o sumă de zece ori mai mare, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului, adică 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni, numai până la finele anului 2013.

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, care va putea adăposti circa 5.000 de persoane, va fi finalizată în varianta gri – roşu, adică fără finisaje, pictură, gravură şi altele, abia la începutul anului 2016, după cum au declarat reprezentanţii Patriarhiei pentru gândul.

Anul trecut, Patriarhia estima că lucrările de construcţie se vor termina până la sfârşitul lui 2014. „Anul acesta, lucrările continuă. Vom termina la începutul lui 2016 faza la gri – roşu. S-a construit aproximativ jumătate din clădire”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Până la finalizarea constucţiei, Patriarhia continuă să ceară bani autorităţilor centrale şi locale, în baza legii catedralei, dar şi de la credincioşi, pentru lăcaşul de cult care va rivaliza, ca mărime, cu grandioasa Casă a Poporului.

Legea 376 din 2007 prevede posibilitatea pentru Patriarhia Română de a solicita autorităţilor centrale şi locale fonduri pentru construirea viitoarei Catedrale. Patriarhia estimează că numai ridicarea construcţiei va costa 100 de milioane de euro. Pentru finisaje, pictură, gravură şi alte lucruri utile vor fi necesari alţi bani.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button