Câte zile libere vor avea angajaţii în 2014

de:
23 dec. 2013
0 Afișari
Câte zile libere vor avea angajaţii în 2014

Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât cele din weekend, majoritatea asimilate sărbătorilor religioase.

Din iulie 2012, când a fost introdusă în Codul Muncii ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, în rândul zilelor libere legale, românii au 12 sărbători legale.

Anul acesta, doar opt dintre ele au picat în timpul săptămânii şi au fost aşadar zile libere propriu-zise. Angajatii s-ar putea bucura de alte trei zile libere legale, dacă ţinem cont de câteva propuneri legislative înregistrate la Senat şi aflate în dezbatere parlamentară.

Se propune introducerea în Codul Muncii, ca sărbători legale, a celei de-a treia zile de Paşte, a datei de 10 mai şi a datei 21 mai – ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, potrivit avocatnet.ro.

Zilele libere din 2014, aşa cum sunt ele stabilite de Codul Muncii:

Anul Nou: 1 ianuarie – miercuri 2 ianuarie – joi

Paştele 20 aprilie – duminică 21 aprilie – luni

Ziua Internaţională a Muncii : 1 mai – joi

Rusaliile 8 iunie – duminică 9 iunie – luni

Adormirea Maicii Domnului : 15 august – vineri

Sfântul Andrei : 30 noiembrie – duminică

Ziua Naţională a României : 1 decembrie – luni

Crăciunul 25 decembrie – joi 26 decembrie – vineri, informează Adevărul. 

Potrivit legii, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie fac unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi domeniile unde activitatea nu poate fi întreruptă în această perioadă. Salariaţii care lucrează totuşi în aceste zile libere au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile. Românii au cele mai puţine libere din UE Românii se numără printre salariaţii Uniunii Europene cu cele mai puţine zile libere legale şi de concediu. Avem 8 zile libere de sărbători naţionale, excluzându-le pe cele care pică duminica, şi 21 de zile de concediu într-un an, potrivit ultimului studiu, din 2012, al organizaţiei Eurofound. La polul opus, Slovacia are 14 zile libere naţionale, iar angajaţii din Germania, Danemarca şi Franţa se bucură de 30 de zile de concediu anual.

Cookies