ARHIVA B365

Câte vieţi au salvat,în 2013,echipajele ISU Bucureşti.IMAGINI VIDEO IMPRESIONANTE DE LA INTERVENŢII

Anul trecut, echipajele ISU Bucureşti au intervenit în 60.340 de cazuri (în medie 165 de intervenţii pe zi), numărul intervenţiilor din 2013 fiind în scădere cu 6,8% faţă de anul anterior, ceea ce denotă faptul că activităţile de informare preventivă dau roade, dar şi că populaţia este mult mai conştientă şi apelează la serviciile profesioniste, atunci când se produc situaţii de urgenţă, a declarat, joi, inspectorul şef al ISU Bucureşti, Stelian Duduş, cu ocazia prezentării bilanţului instituţiei pe anul anterior.

În 2013, din totalul intervenţiilor ISU Bucureşti, 53.002 au fost intervenţii ale echipajelor SMURD, iar în 7.338 de cazuri a fost nevoie de intervenţia autospecialelor de apă şi spumă. Din totalul intervenţiilor SMURD, la nivelul Capitalei, 49.166 au fost pentru acordarea de ajutor medical şi 103 au fost pentru accidente rutiere. În urma intervenţiilor SMURD de anul trecut au fost salvate 52.499 de persoane.

Chiar dacă numărul intervenţiilor a fost în scădere, şeful ISU Bucureşti a ţinut să precizeze că intervenţiile pompierilor nu au fost uşoare, de cele mai multe ori fiind îngreunate de:

– anunţarea cu întârziere despre producerea evenimentelor

– lipsa informaţiilor despre posibile persoane surprinse

– lipsa unor instrumente de detectare rapidă a persoanelor surprinse în situaţiile incendiate

– în anumite situaţii, traficul aglomerat, străzile înguste sau îngustate din cauza maşinilor parcate au îngreunat accesul pompierilor.

În acţiunile lor, pompierii au utilizat 356 de autospeciale cu apă şi spumă, 20 de ambulanţe şi 4 autospeciale pentru descarcerare, Duduş atrăgând atenţia că autospecialele nu vor mai fi acoperite de garanţie, iar costurile vor fi mai mari. „Din parcul auto deţinut de Inspectoratul nostru 71 prezintă defecţiuni tehnice importante şi sunt scoase din intervenţie, 65 dintre acestea aflându-se, în atelierele Inspectoratului, în reparaţie sau în aşteptare, şi altele aflate în alte ateliere din afara Inspectoratului, iar dacă ne referim la tehnica de intervenţie, 66% din aceasta are o vechime de exploatare de peste 10 ani. Practic, conform prevederilor Hotărârii de Guvern a României nr. 2139/2004, 74% din parcul auto are grad de uzură expirat, 41% din mijloacele auto din dotare au rulaje de peste 100.000 km. Exploatarea autospecialelor de intervenţii se efectuează în condiţii grele şi în timp îndelungat. Este necesară creşterea nivelului de dotare a atelierelor şi a punctelor de asistenţă tehnică cu utilaje, aparate sau scule necesare reparării componentelor”, a declarat inspectorul şef al ISU Bucureşti, Stelian Duduş.

La nivelul anului 2013, ISU Bucureşti a efectuat şi 3.257 de inspecţii şi controale şi a aplicat 1.959 de sancţiuni (cu aproape 50% mai multe faţă de numărul sancţiunilor aplicate în 2012). Valoarea totală a sancţiunilor aplicate anul trecut de ISU Bucureşti s-a ridicat la peste 1 milion de lei, în creştere cu peste 10% faţă de valoarea totală a sancţiunilor aplicate în anul precedent.

Pe lângă cele 2.253 de acţiuni de informare preventivă, din care 1.611 în domeniul apărării împotriva incendiilor, pompierii au efectuat şi 1.110 exerciţii de evacuare în situaţii de urgenţă, la obiective de îngrijire a sănătăţii, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor, persoanelor cu handicap şi la unităţi de învăţământ. Totodată, în cursul anului 2013, urmărind continuarea pregătirii populaţiei şcolare a Capitalei în situaţii de urgenţă, prin protocolul încheiat de ISU Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, au fost pregătiţi până acum peste 44.000 de elevi şi 3.000 de cadre didactice, fiind executate şi 102 exerciţii de evacuare în situaţii de urgenţă, în şcolile din Capitală. De asemenea, în cadrul programului naţional „Şcoala Altfel”, lansat de către Ministerul Educaţiei, ISU Bucureşti a organizat „ziua porţilor deschise”, eveniment în cadrul căruia s-a înregistrat un număr record de vizitatori – peste 5.000 de preşcolari, elevi şi liceeni.

Specialişitii ISU Bucureşti au participat şi la o activitate de informare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, la sediul Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, prilej cu care au fost prezentate mijloacele de apărare împotriva incendiilor specifice locuinţelor.

Tot în 2013, pompierii au participat, în scop preventiv, şi la evenimente publice de amploare (adunări publice, spectacole, concerte, evenimente sportive), precum meciurile de fotbal naţionale şi internaţionale disputate pe stadionul National Arena, concertul Depeche Mode, concertul Iron Maiden, concertul Andrea Boceli şi concertul Jose Carreras.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button