Câte calorii conţine masa de Crăciun şi cât trebuie să alergi ca să le dai jos

de:
24 dec. 2010
13 Afișari
Câte calorii conţine masa de Crăciun şi cât trebuie să alergi ca să le dai jos

Pentru români, abundenţa este un ingredient esenţial al mesei tradiţionale de Crăciun, care se întinde, mai ceva ca-n basme, pe parcursul a patru zile şi trei nopţi. B365.ro vă prezintă conţinutul caloric al bucatelor tradiţionale de Crăciun, a căror analiză nutriţională a fost realizată de nutriţionistul sportiv Șerban Damian, de la Centrul de nutriţie Superfit.

Pentru a vedea câte calorii conţine masa de Crăciun, vom folosi următorul meniu: ca antreu salată de boeuf şi piftie de porc, ca fel principal cârnaţi de casă, friptură de porc şi sarmale, iar ca desert cozonac.

O porţie de 150 de grame de piftie conţine 292 de calorii (195 de calorii la suta de grame), iar o porţie identică de salată de boeuf 316 calorii (211 calorii la suta de grame).

Patru sarmale, a câte 50 de grame fiecare, însumează 308 calorii (154 de calorii la suta de grame), iar o porţie de 100 de grame de friptură de porc la tavă conţine 255 de calorii. Dacă la felul principal adăugăm în farfurie şi o bucată de cârnat de casă de 100 de grame, numărul caloriilor consumat creşte cu 282. Desertul, cozonacul, conţine cel mai mare număr de calorii la suta de grame dintre toate produsele tradiţionale de Crăciun de mai sus: o felie de 100 de grame conţine 318 calorii.

Dacă tragem linie, avem un total de 1771 de calorii, la o singură repriză de mâncat. Pentru că mulţi români se ghidează în viaţa după zicala ”mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie”, conţinutul caloric al băuturilor alcoolice nu trebuie nici el neglijat. O sută de mililitri de palincă, servită ca aperitiv, aduce în plus 250 de calorii, iar două pahare de vin demi-sec (400 mililitri) adaugă la numătătoare 312 calorii. În încheiere, ca digestiv, un shot de Jagermeister de 30 de mililitri, care conţine 103 de calorii.

În total, masa de Crăciun aleasă de B365.ro însumează 2.436 de calorii (fără să fi fost luate în calcul eventualele garnituri, pâinea sau băuturile răcoritoare, care şi ele conţin un număr însemnat de calorii). Extrem de mult, ţinând cont de faptul că necesarul energetic zilnic pentru un bărbat sedentar de aproximativ 65-70 de kilograme este de 2.000-2.200 de calorii, iar pentru o femeie de aceeaşi greutate 1.700-1.800 de calorii, spune Șerban Damian.

Pentru a arde cele 2.436 de calorii, o persoană ar trebui să meargă pe jos, cu un pas lejer, aproximativ 18 ore sau să facă jogging, în aer liber sau pe banda de alergat, timp de aproximativ cinci ore.

Citiţi aici cât de periculoase pentru organism sunt preparatele tradiţionale de Crăciun.

Cookies