Câte autobuze și tramvaie NOI vor intra în circulație din 2022 în București. Ce câștigă bucureștenii în urma grevei STB?

25 ian. 2022
1929 Afișari
Câte autobuze și tramvaie NOI vor intra în circulație din 2022 în București. Ce câștigă bucureștenii în urma grevei STB?
Câte autobuze și tramvaie NOI vor intra în circulație din 2022 în București. Ce câștigă bucureștenii în urma grevei STB?

Greva angajaților STB s-a încheiat, iar bucureștenii revin după cinci zile de pauză la aceleași mijloace de transport uzate, poluante și inconfortabile, dar au ei motive de speranță că din conflictul dintre angajați și municipalitate vor beneficia de condiții mai bune de transport dacă nu de azi, măcar în viitorul apropiat? Odată încheiat conflictul, prin punerea în aplicare a deciziei instanței care a declarat greva ilegală, conducerea STB, victorioasă că a reușit să-și păstreze poziția, a transmis un mesaj plin de încurajare.

„În următoarea perioadă bucureștenii vor beneficia de tramvaie noi, autobuze electrice și troleibuze, investiții în infrastructura de transport, aceștia fiind pașii concreți începuți de STB SA împreună cu municipalitatea, pentru a oferi orașului și locuitorilor săi condiții optime de transport.”, se arată în prima comunicare a STB după încheierea grevei.

Potrivit raportului de activitate al STB, la finalul anului trecut, parcul de vehicule care circulă în București avea o vechime medie la tramvaie de 20 ani și 4 luni, la troleibuze de 17 ani și 6 luni, iar la autobuze de 9 ani și 4 luni. STB recunoaște că au fost menținute în circulație tramvaie, cu durată normală de funcţionare depăşită, vehicule mai puţin estetice şi confortabile, dar la care a fost asigurată siguranţa în circulaţie.

FOTO: Structura parcului de vehicule al STB conform ultimului raportul de activitate disponibil, din 2020
FOTO: Vehiculele STB aflate în circulație în București conform ultimului raportul de activitate disponibil, din 2020

Conform planului de achiziții, în anul 2022 se află în curs de achiziționare 100 tramvaie (90 buc. cu lungime de 36 metri si 10 buc. bidirectionale cu lungime de 27 metri), 100 troleibuze cu autonomie, 100 autobuze electrice, proiecte aprobate prin hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, finanțate din fonduri europene. Dintre acestea vor ajunge efectiv în circulație în 2022 doar tramvaiele.

100 de tramvaie noi. Primul tramvai va fi livrat în august 2022

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a semnat pe 11 mai 2021 contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni.

Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022, urmând ca, începând de la acel moment al livrării prototipului, să fie furnizate câte patru tramvaie în fiecare lună, a declarat atunci Nicușor Dan. Nicuşor Dan a precizat că sunt tramvaie mari, cu lungimea de 36 de metri, potrivite pentru Capitală.

Tramvaiele noi ar urma să circule pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 și 55. Potrivit documentului de licitație, toate tramvaiele vor fi echipate cu instalație de numărare a călătorilor.

Tramvaiele vor avea podea 100% coborâtă.

„Condițiile oferite de noile tramvaie sunt dintre cele mai moderne: spațioase, design interior deosebit, confortabile (beneficiază de un sistem de suspensii și amortizoare inovator), silențioase pentru exterior, izolate fonic pentru interior și, cel mai important, accesibile pentru toate categoriile de călători. Cu o podea 100% coborâtă, tramvaiul asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces. Noul tramvai va avea rampe de acces acționate electronic din buton, pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, va exista loc special pentru biciclete, iar părinții vor putea urca ușor căruciorul cu copii mici, având la rândul lor spații special destinate pe timpul călătoriei (zone prevăzute cu dispozitive de asigurare a căruciorului)”, afirma viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu.

100 de autobuze electrice în București, probabil în 2023. Licitația se încheie astăzi, 25 ianuarie 2022

Primăria Capitalei a lansat, în 16 decembrie 2021, licitație pentru achiziția a 100 de autobuze electrice și a infrastructurii de încărcare, necesară acestora. Valoarea estimată a contractului este de 304,65 milioane de lei (circa 61,55 milioane de euro).

Contractul scos la licitație vizează achizitia de autobuze electrice noi, din gama 12 m (12000±350mm), cu tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), cu baterii de acumulatori și supercapacitori, împreună cu infrastructura de încărcare lentă (plug-in) aferente fiecărui autobuz.

De asemenea, noile autobuze vor avea podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat în salonul de călători.

Furnizorul se obligă să livreze produsele în termen de 14 luni de la semnarea contractului, ceea ce înseamnă că autobuzele vor circula în București abia din 2023, posibil din primăvara.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 25 ianuarie 2022, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

La troleibuze, doar în intenție

Dacă la autobuze și tramvaie există un proces de înnoire a parcului, când vine vorba de troleibuze, aici STB stă extrem de prost. Majoritatea mijloacelor electrice de transport sunt învechite, multe dintre ele funcționând pe sistemul de cârpeală. Și în acest caz, STB a anunțat intenția de a căuta o ofertă pentru achiziția de noi troleibuze.

Ultima investiție la STB a fost introducerea plății cu cardul contactless. STB a demarat deja un proiect de achiziții publice pentru un sistem de plată cu cardul contactless, sistem ce va fi implementat în tot parcul existent de autobuze, tramvaie și troleibuze din această primăvară.

Cookies