ESENTIAL

Câte apartamente din România stau goale

Peste 8,8 milioane de unităţi locative în 5,3 milioane de clădiri. Acesta este fondul locativ al României. În timp ce mulţi dintre tineri locuiesc încă împreună cu părinţii, 17% din apartamente sunt vacante, arate datele INS, prezentate în Stategia Naţională a Locuirii, potrivit economica.net.

Acest lucru se datorează, în parte, faptului că multe clădiri vechi stau în paragină. O altă cauză este şi că românii deţin mai multe proprietăţi. România este ţara cu cea mai mare rată de proprietate imobiliară din Europa, ca rezultat a privatizării pe scară largă a locuinţelor, după căderea regimului comunist, în 1989.

„Cu o cultură înrădăcinată a proprietății imobiliare chiar și în rândul segmentelor mai tinere ale populației, o piață de închiriere care prezintă disfuncții și clauze bancare nefavorabile explică și contribuie la perpetuarea nivelului ridicat de proprietate din România, unde 96,6% dintre cetățeni dețin o proprietate, în comparație cu 70,7% în țările Uniunii Europene. Proprietatea de stat se ridică la numai 1,13% (2,1% în municipii și orașe și 0,7% în comune) din parcul total”, se arată în Strategia Naţională a Locuirii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button