ARHIVA B365

CĂTĂLIN TOLONTAN, despre PONTA, OFIȚER ACOPERIT: Ar fi o țară cu potențial putinist.

Cătălin Tolontan a comentat cazul VICTOR PONTA, OFIȚER ACOPERIT AL SIE, pe blogul propriu: 

„1. Cauza pe care a susținut-o Traian Băsescu în emsiunea de la Realitatea TV din 14 octombrie 2014 este corectă. Serviciile secrete nu au rolul de a penetra politica, justiția sau presa. Ele gestionează secrete, dar nu au dreptul la decizie politică.
Dacă Victor Ponta a fost ofițer acoperit, ceea ce premierul nu a negat explicit azi dimineață la Iași, este cea mai directă dovadă că actul politic poate fi influențat de apartenența la servicii. Spiritul și funcționarea democrației sînt falsificate cînd custozii transformă puterea informațiilor clasificate în putere specifică instituțiilor civile. Asta e complet ilegal.
2. Discuția despre controlul public al serviciilor secrete e absolut necesară, indiferent de rezultatul alegerilor. România are mari șanse să ajungă sub conducerea unui cuplu: Victor Ponta (SIE) – președinte, George Maior (SRI) – prim ministru. Ar fi o țară cu potențial putinist. Indiferent cît de bine intenționați sînt oamenii din servicii, societatea are rolul de a-i controla, ceea ce practic nu se întîmplă acum.
3. Traian Băsescu este, din păcate pentru importanța temei, un avocat necredibil al demilitarizării societății. Timp de 10 ani, el a acordat serviciilor o pondere nemaivăzută în viața noastră. A vorbit ca un om al serviciilor, a apelat la ele, atît el, cît și apropiații lui, le-a pus la dispoziție resurse și tribune de unde au putut domina nu doar politica, ci și viața economică și piața ideilor.”

Restul textului, pe tolo.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button