Cătălin Predoiu și Gheorghe Ialomițianu, cercetați într-un dosar disjuns din DOSARUL GALA BUTE

de:
17 mai 2015
1 afișări
Cătălin Predoiu și Gheorghe Ialomițianu, cercetați într-un dosar disjuns din DOSARUL GALA BUTE

UPDATE Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea Tv că se așteaptă la atacuri din partea primului ministru Victor Ponta care „folosește Corpul de Control pentru atacarea adversarilor politici”.

Gheorghe Ialomițianu a declarat că respinge orice acuzații ce i se aduc și afirmă că în hotărârea aprobată de Guvern, pe care și-a pus semnătura ca ministru al Finanțelor, nu apare nimic referitor la organizarea Galei Bute, ci numai promovarea României ca destinație turistică.

„Eu cred că raportul Corpului de Control este un raport bazat pe criterii politice. Domnul Cătălin Predoiu este un adversar direct al lui Victor Ponta, de câte ori Ponta are ocazia să atace PNL spune numele Predoiu și Ialomițianu. Lăsăm instituțiile statului să-și facă treaba, dacă voi fi chemat voi da toate detaliile. Nu am nicio temere, am fost de bună-credință. Inițial, am dat un aviz negativ, în momentul în care colegii s-au asigurat că totul e legal și se pot aloca bani pentru promovarea României ca destinație turistică, am aprobat hotărârea. Am obligația, fiind de bună-credință, să-mi demonstrez nevinovăția”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.

f

„Ministerul de Finanțe a dat un aviz negativ, după ce proiectul a trecut prin comisiile de specialitate. În ședința de Guvern când s-a discutat acest proiect, primul ministru Emil Boc l-a trecut pe ordinea de zi după ce Ministerul Dezvoltării a scos din proiect organizarea Galei Bute, în acel moment proiectul respecta prevederile legale, numai așa a primit avizele Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.

„În proiect nu apare nicio referire la organizarea Galei Bute, ci doar acțiuni pentru promovarea României. Organizarea Galei Bute a fost respinsă, ministerele au avizat PROMOVAREA ROMÂNIEI CA DESTINAȚIE TURISTICĂ”, a mai spus Ialomițianu.

Cătălin Predoiu a precizat duminică pe o rețea de socializare că nu deține informații oficiale sau neoficiale referitor la acest dosar.

„În legătură cu anunțul postului Realitatea TV, în sensul că aş fi cercetat de DNA în dosarul „Gala Bute”, precizez că nu deţin vreo informaţie oficială sau neoficială în acest sens”, a scris Predoiu pe Facebook.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, este cercetat penal într-un dosar disjuns din Gala Bute. Procurorii DNA vor face cercetări separate cu referire la Cătălin Predoiu și Gheorghe Ialomițianu pentru a afla dacă se verifică acuzațiile ce se regăsesc într-un raport al Corpului de Control referitor la faptul că aceștia ar fi semnat nota de fundamentare pentru Gala Bute îndeplinindu-și atribuțiile în mod defectuos, anunță Realitatea TV.

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, este cel care a dat avizul de legalitate pentru documentele Galei Bute. Alături de semnătura lui Cătălin Predoiu, pe document apare și semnătura fostului ministru al Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițianu.

Realitatea Tv citează un raport al Corpului de Control, din 27 martie 2015, în care sunt anumite afirmații potrivit cărora Cătălin Predoiu și Gheorghe Ialomițianu și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în anul 2011, când au semnat NOTA DE FUNDAMENTARE pentru proiectul de hotârâre a Guvernului privind aprobarea Programului anual de marketing și promovare turistică și a Programului anual de dezvoltare a destinațiilor, formelor și produselor turistice„.

Avocatul lui Rudel Obreja a declarat încă din martie că la audieri va fi chemat şi fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, cel care a dat avizul de legalitate pentru documentele Galei Bute, potrivit stiripesurse.ro.

Cătălin Predoiu și Gheorghe Ialomițianu vor ajunge la DNA pentru a da explicații pentru aceste posibile fapte pe care ar fi putut să le comită.

Gheorghe Ialomițianu a semnat nota de fundamentare a proiectului, deși exista un punct de vedere formulat de direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor care era contrar acestei avizări.

Cătălin Predoiu a semnat acea notă de fundamentare fără ca proiectul să fi fost transmis oficial către Miniterul Justiției, așa cum cerea legea.

Pe baza acestui raport al Corpului de Control a fost extinsă cercetarea pe numele Elenei Udrea cu acuzația de spălare de bani.

ELENA UDREA, TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ ÎN DOSARUL GALA BUTE:

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiți justiției și fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții, Dragoș Marius Botoroagă — administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Cookies