Comisia Juridică retrimite cazul Șova în Senat

de:
21 apr. 2015
4 Afișari
Comisia Juridică retrimite cazul Șova în Senat

UPDATE Senatorii juriști vor trimite către conducerea Senatului un proiect de hotărâre pentru respingerea cererii de arestare preventivă a senatorului Dan Șova, transmite Realitatea TV.

Comisia Juridica a redactat un proiect de hotărâre prin care se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru arestarea preventivă. Hotărârea a fost adoptată cu şase voturi pentru şi cinci împotrivă. Proiectul de hotărâre urmează să fie trimis Biroului Permanent.

Cătălin Boboc, a declarat, marți, după ședința Biroului Permanent al Senatului, că membrii Comisiei Juridice nu se pot substitui plenului Senatului în ceea ce privește votul în cazul lui Dan Șova.

„După părerea mea, este neregulamentar. (…) Comisia juridică va trebui să răspundă într-un fel sau altul asupra solicitării BP. Nu putem să ignorăm acea solicitare, dar un lucru este foarte clar — Comisia juridică poate face propuneri, poate face proiecte de Hotărâri pe care să le ducă mai departe către plen, dar asupra hotărârilor Senatului se pronunță doar plenul. Plenul este singurul competent a se pronunța unui astfel de act. Eu voi lua în discuție solicitarea în Comisie, le voi spune acest punct de vedere colegilor mei și dacă ei vor considera că putem vota așa ceva, eu am să depun plenului (Hotărârea — n.r.) cu aceste rezerve pentru că nu cred că se poate substitui Comisia, în cazul acesta, plenului”, a declarat Boboc, la finalul ședinței Biroului permanent de marți, citat de Agerpres.

Referitor la faptul că președintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, consideră neregulamentară procedura propusă de Biroul Permanent, Tăriceanu a susținut că există „opinii juridice diverse”, însă decizia CCR este obligatorie.

Cătălin Boboc a precizat că, procedural, hotărârile Senatului sunt redactate de către Departamentul Legislativ al instituției.

„Acea hotărâre (în urma votului din data de 25 martie — n.r.) nu a fost redactată, ea poate fi redactată de cei care, de regulă, redactează hotărârile Senatului, anume Departamentul Legislativ de pe lângă Secretariatul general, semnată de către președinte și publicată la MO. Asta e procedura, asta a fost întotdeauna procedura. Și Comisia juridică ia decizii tot prin vot și nu s-ar putea să se pronunțe 11 oameni pe o hotărâre asumată de întreg Senatul. (…) Sigur că nu sunt de acord, numai că nu pot să nu răspund unei solicitări a BP”, a adăugat Cătălin Boboc.

Președintele Comisiei juridice a subliniat că le va propune colegilor săi să redacteze un proiect de hotărâre prin care să se constate că, în urma votului din 25 martie, au fost îndeplinite condițiile încuviințării reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

„Pot să vă spun ce anume am de gând să propun, ce anume va ieși în urma unui vot care este eminamente politic și în Comisie, chiar dacă majoritățile sunt cam aceleași din plen, nu se va putea decât prin vot. Nu se poate Comisia juridică pronunța prin vot asupra unei hotărâri a Senatului. Eu am să propun un proiect de hotărâre către plenul Senatului. Voi propune colegilor mei să redactăm noi o hotărâre prin care vom constata că au fost îndeplinite condițiile încuviințării cererii”, a mai spus Boboc.

El a subliniat că dacă această hotărâre va fi respinsă de către plenul Senatului, atunci „vom fi de asemenea într-un conflict”.

Întrebat dacă prin această solicitare a BP, social-democrații urmăresc ‘tergiversarea’ acestui caz, Cătălin Boboc a replicat: „Nu cred că e vorba. Dacă vreți, lipsă de curaj în asumarea unei greșeli și până la urmă cei care au greșit la momentul respectiv trebuie să își asume. (…) Cred că în primul rând greșeala aparține staff-ului care nu l-a informat corect pe președinte, dar și președintele Senatului trebuia să vegheze asupra bunei desfășurări a lucrărilor de după ședința aceea a plenului”.

Biroul Permanent a stabilit, marți, prin votul majorității, să solicite Comisiei juridice să redacteze Hotărârea prin care se constată rezultatul votului din ședința în care s-a discutat cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Cookies