Cât va costa întreținerea la bloc în București în iarna 2022-2023, în condițiile dublării prețului la gigacalorie | ESTIMARE

16 sept. 2022
7602 Afișari
Cât va costa întreținerea la bloc în București în iarna 2022-2023, în condițiile dublării prețului la gigacalorie | ESTIMARE
FOTO: Agerpres

Cât va costa la iarnă întreținerea la bloc în București în condițiile în care în aprilie 2022 a intrat în vigoare prețul dublat la gigacalorie în Capitală?

Practic va fi primul sezon rece, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA. Gigacaloria costă, acum, pentru populație în București 330 de lei, fără TVA. Restul sumei până la 900 de lei pentru gigacalorie va fi plătit de Primăria Capitalei prin subvenție.

Economica a făcut un calcul/estimare de preț pentru a afla la cât se vor ridica costurile cu întreținerea la bloc, în sezonul rece 2022-2023, în funcție de numărul de camere al apartamentelor.

Economica a ales luna ianuarie, cea mai friguroasă din an. Calculele se bazează pe temperaturile obișnuite la care Termoenergetica livrează energia termică și pe niște consumuri de apă caldă obișnuite. Astfel:

  • Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

 

  • Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 305 de lei.

 

  • Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total așadar, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus, iarna este cotă redusă) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

 

  • O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.

Potrivit publicației economice, căreia îi aparțin calculele, dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze.

Prețulul plafonat pe care îl plătește și populația care se încălzește cu centrale de apartament este de 310 lei/MWh, preț final cu tarife de rețea și taxe.

Gazul pentru termoficarea din București are prețul plafonat

Potrivit ultimelor reglementări, CET-urile Elcen din București care produc energia termică pe care Termoenergetica o distribuie în Bucurețti plătesc gazele la un preț plafonat.  Gazul ar urma să fie exclusiv cel din producția internă (extras preponderent de Romgaz) și este cumpărat de Elcen la un preț de 150 de lei/MWh, mult sub prețul de piață.

La finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria costă acum în București 330 de lei, fără TVA.

Creșterea a fost justificată, de oficiali, de costurile crescute la energie la nivel global care nepartajate cu populația ar fi dus la un colaps bugetar al bugetului Primăriei Capitalei.

Îți mai recomandăm și:

Cookies