Cât va câștiga Nicușor Dan după creșterea salariului. Primarul general spune că ”nu e oportună în acest moment”

28 sept. 2022
211 Afișari
Cât va câștiga Nicușor Dan după creșterea salariului. Primarul general spune că ”nu e oportună în acest moment”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, 2022 | Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarat miercuri, 28 septembrie, că ”nu e oportun în acest moment” să fie majorate salariile primarilor. De asemenea, USR a anunțat, în plen, că va ataca la Curtea Constituțională legea.

După ce Camera Deputaților a votat, marți, 27 septembrie, majorarea salariilor cu aproximativ 10% în administrația locală, de creștere vor beneficia primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene și vicepreședinții, precum și angajații din administrațiile locale.

Dintre aleșii locali, cel mai mult vor câştiga primarul general, cei de sector și cei ai municipiilor reședință de județ care vor lua în jurul a două mii de lei în plus, scrie ziare.com.

Primarul general al Capitalei are în prezent 20.800 de lei brut actual, și va avea 2.200 de lei în plus. Astfel salariu său va ajunge la 23.000 de lei brut, după adoptarea ordonanței.

Primarii de municipii de reședință de județ și primarii sectoarelor din București vor avea cu 1.980 de lei în plus – 18.720 de lei brut actual / 20.700 de lei brut după adoptarea ordonanței. În această categorie se încadrează primari precum Clotilde Armand, Robert Negoiță, Ciprian Ciucu, dar și cei de municipii ca Emil Boc, Olguța Vasilescu sau Mihai Chirica.

Nicușor Dan: ”Nu e oportun în acest moment”

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarat miercuri, 28 septembrie, că ”nu e oportun în acest moment” să fie majorate salariile primarilor.

„Dacă trebuiau sau nu mărite salariile, eu consider că nu e oportun pentru acest moment” a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan, citat de news.ro.

Acesta a apreciat, însă, că „avem o problemă în administraţia publică locală în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcţionari cu salariul viceprimarului”.

„Dacă pentru poziţiile de execuţie, în opinia mea, salariile din interiorul autorităţilor locale sunt mai bune decât cele din privat şi poate nemeritat, în ceea ce priveşte salariile poziţiilor de director, ele sunt mult mai mici decât în piaţă”, a adăugat primarul.

Acesta a precizat că directorii – care câştigă mult mai bine în privat – nu vor alege administraţia.

„Primăria municipiului Bucureşti suntem o primărie care avem un buget de 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5-6.000 de euro, nu o să-ţi vină pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare”, a adăugat primarul general.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari.

 

Cookies