Cât trebuie să plătească bucureștenii pentru o amendă STB în 2023. Buni de plată sunt și cei care ocupă spațiul cu bagajele

13 ian. 2023
3817 Afișari
Cât trebuie să plătească bucureștenii pentru o amendă STB în 2023. Buni de plată sunt și cei care ocupă spațiul cu bagajele
Cât trebuie să plătească bucureștenii pentru o amendă STB în 2023. Buni de plată sunt și cei care ocupă spațiul cu bagajele. Sursa imagine: Inquam Photos / George Călin

La începutul anului 2023, STB îi anunță pe bucureșteni cât valorează o amendă. De această dată, sunt vizați și călătorii care ocupă un loc în plus pentru bagaje sau mărfuri, fără să valideze încă o călătorie, chiar dacă au abonament.

Cât mai e o amendă STB în 2023

Bucureștenii care nu au un titlu de călătorie valabil și validat sau cei care nu au documente care să ateste gratuitatea sunt pasibili de amendă în mijloacele de transport în comun STB.

Bineînțeles că, pe lângă aceste situații, există și alte fapte pentru care călătorii sunt buni de plată.

Călătorii trebuie să-și încarce cardul de transport și să-l valideze, obligatoriu, în autobuze, tramvaie și troleibuze, la echipamentele electronice ce sunt montate în toate mijloacele de transport în comun.

În momentul în care călătoria este plătită, călătorii pot folosi, vreme de 90 de minute, toate mijloacele de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov.

Călătoriile metropolitane integrate cu metroul le permit utilizatorilor să folosească toate mijloacele de transport public de suprafață + metroul, vreme de 120 de minute. De exemplu, dacă accesul la metrou se face în limita celor 120 de minute, utilizatorul își poate continua drumul cu metroul fără să fie nevoie să plătească o nouă călătorie.

Cine este pasibil de amendă

În anul 2023, în funcție de gravitate, se constituie contravenţie în domeniul Serviciului public de transport local de cӑlӑtori în regiunea București-Ilfov următoarele fapte:

În momentul în care bucureștenii folosesc mijloacele de transport în comun fără să dețină un titlu de călătorie valabil sau fără să dețină un alt document justificativ sau dovadă electronică (cod QR, cod de confirmare a tranzacției etc.), stocată în telefonu, în alt dispozitiv sau în validatorul vehiculului, care să permită efectuarea călătoriei, potrivit informațiilor din oferta tarifară existentă, sunt pasibili de o amendă între 300 – 500 RON.

Cei care împiedică, în orice mod, personalul cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorul autorizat, să-și exercite atribuțiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în stații ori la capetele de linii, vor primi amendă între 100 – 150 RON.

De asemenea, călătorii care cer să fie deschise ușile vehiculelor de transport public, între stații sau la semafoare, cei care se iau la vorbă cu conducӑtorul vehiculului de transport în comun în timpul circulației sau călătorii care ocupă locurilor de pe scaune și/sau platforma vehiculului cu mărfuri sau bagaje fără să valideze, în plus, încă un titlu de călătorie la tariful în vigoare la data efectuării călătoriei, pentru fiecare loc ocupat cu mărfurile sau bagajele respective, reprezintă contravenții. Amenda pentru situațiile menționate mai sus este cuprinsă între 100 – 500 RON, transmite STB, conform antena3.ro.

Există și amendă STB între 500 – 1000 RON pentru:

  • transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie;
  • transportarea animalelor vii, cu excepția celor prevăzute la Capitolul XII-Drepturi și obligatii ale călătorilor, lit. i);
  • transportarea bagajelor sau obiectelor de dimensiuni mari (saci, lazi, mobilier, bare, metalice, etc.);
  • ocuparea locurilor de pe scaune și/sau platforma vehiculului cu bagaje voluminoase a căror arie excede prevederilor Cap.V, lit.A, pct.13;

Unde poate fi plătită

Amenda trebuie să fie plătită în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

Utilizatorii care nu dețin un titlu de călătorie valabil sau care nu dețin un alt document justificativ sau dovadă electronică au posibilitatea să plătească pe loc contravaloarea unui titlu de călătorie la tarif special, suprataxă, fără să se mai încheie un proces verbal de contravenție.

Amenda STB poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro, prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții sau la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de cetățenia, domiciliul sau de reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției, precum și la ghișeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.

Cookies