Cât ţine canicula: Cum va evolua vremea, până pe 1 iulie

de:
20 iun. 2012
0 Afișari
Cât ţine canicula: Cum va evolua vremea, până pe 1 iulie

La Bucureşti, regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă în primele zile ale perioadei de prognoză, caniculară chiar în jurul datei de 21-22 iunie, când media temperaturilor maxime va atinge 35 de grade. În intervalul 24-27 iunie valorile termice vor marca o scădere treptată, apropiindu-se de mediile multianuale ale ultimei decade a lunii iunie, după care nu se vor mai înregistra variaţii semnificative.

În prima parte a intervalului nu se vor semnala precipitaţii. Probabilitatea de averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi mai mare în intervalul 24-27 iunie

În Dobrogea, temperaturile medii vor marca o creştere treptată în intervalul 18-23 iunie, vremea devenind călduroasă. După 23 iunie va urma o perioadă de uşoară răcire, iar din 26 iunie până la sfârşitul lunii regimul termic se va menţine în limite apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie.

Intervalul de prognoză va fi caracterizat de o probabilitate redusă de apariţie a precipitaţiilor, exceptând intervalul 24-27 iunie când se vor semnala ploi, în general slabe cantitativ, dar însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

La munte, temperaturile medii vor marca o creştere uşoară, caracterizând o vreme călduroasă în jurul datei de 22 iunie, după care vremea va intra într-un proces de răcire uşoară şi treptată, după data de 25 iunie regimul temic devenind apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii iunie.

În prima parte a intervalului doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, dar probabilitatea ca precipitaţiile, mai ales averse însoţite de descărcari electrice, să fie mai abundente şi mai extinse ca arie, va creşte după data de 23 iunie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Cookies