Cât timp mai stăm în frig în București? Calculul unui fost ministru și soluția sa care vine în contradicție cu regulile de mediu

13 dec. 2021
195 afișări
Cât timp mai stăm în frig în București? Calculul unui fost ministru și soluția sa care vine în contradicție cu regulile de mediu

Dacă se păstrează ritmul actual, reparația conductelor de apă caldă din București ar putea dura aproape 100 de ani, este calculul făcut Claudiu Năsui, deputat USR de București și fost ministru al Economiei. În opinia sa, alternativa ar fi să le fie redat bucureștenilor dreptul de a alege cu ce să se încălzească, soluție care nu este tocmai în acord cu regulile de mediu. Ministrul Mediului anunța recent că vrea să interzică centralele de apartament pentru blocurile noi.

Reparaţia ţevilor prin care circulă apa caldă în Bucureşti se va termina în 89 de ani, 8 luni şi 16 zile, spune deputatul USR de Bucureşti, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. „Avem de ales să impunem tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească”, afirmă Năsui.

În ultimii 9 ani ritmul mediu al lucrărilor a fost de 8,59 km pe an, iar asta calculat optimist, spune deputatul USR.

„Nu este o exagerare. Atât ar dura reparaţiile sistemului de încălzire centralizată de stat din Bucureşti la ritmul actual. S-ar termina în anul 2110, iar asta cu indulgenţă şi presupunând că nu se mai strică niciodată nimic. Soluţii există, dar nu cu actualul sistem de stat. Cum stau lucrurile? Sistemul are o reţea de 4.000 km de conductă, 1.000 km primară şi 3.000 km secundară. 81% din reţeaua primară are nevoie de reabilitare, 771 km din 954 km de reţea. Pe lângă asta mai e şi „reţeaua secundară” de circa 3.000 de km din care circa 2.000 de km sunt de reparat. Dar să ne concentrăm doar pe reţeaua primară şi să o ignorăm pe cea secundară”, spune, într-o postare pe Facebook, Năsui.

Năsui: D-l Oprescu a promis că îl va repara, d-na Firea a promis la fel, d-l Dan la fel

Fostul ministru al Economiei crede că sistemul de termoficare din Bucureşti nu va merge niciodată bine pentru că problema este însuși sistemul, care nu poate funcționa.

„Dacă vrem să avem căldură în case, trebuie să recunoaştem adevărul despre sistemul de încălzire centralizat de stat. Politicienii care susţin actualul sistem ne-au minţit că el va funcţiona la un moment dat. Domnul Oprescu a promis că îl va repara, doamna Firea a promis la fel, domnul Dan la fel. În 2024, în campanie se va promite fix acelaşi lucru. Evident nu se va rezolva nimic. Pentru că problema este însuşi sistemul, care nu poate funcţiona”, afirmă Claudiu Năsui.

„Avem de ales între a impune tuturor frigul unui sistem centralizat prost, sau să dăm bucureştenilor dreptul de a alege cum vor să se încălzească”, crede Năsui.

Pentru a nu sta în frig, Năsui propune ca bucureștenii să fie lăsați să-și pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate, o variantă despre care Ministerul Mediului spune că este poluantă. O altă propunere a lui Năsui, agreată de specialiștii de mediu, ar fi să se dea libertate primarilor de sector sau antreprenorilor doritori să construiască centrale cvartal.

„Soluţia este să nu mai fim forţaţi să stăm într-un monopol disfuncţional, ci să lăsăm concurenţa între diferite alternative să funcţioneze. Să avem dreptul să alegem cu ce ne încălzim. Şi să folosim imensa subvenţie pe care o dăm acum pentru a ajuta românii oricare ar fi soluţia pe care o aleg pentru căldură. Să lăsăm primarii de sector sau antreprenori doritori să construiască centrale cvartal. În sectorul 1 au început deja soluţii prin panouri fotovoltaice şi pompe de aer. Să lăsăm oamenii să-şi pună centrale individuale pe gaz sau pe electricitate. Cei care locuiesc suficient de aproape de CET-uri vor rămâne probabil în sistemul de stat, pentru că acolo ajunge apa caldă. Iar dacă o soluţie de încălzire nu îi mulţumeşte, vor putea să o schimbe. Vor avea alternative”, spune el.

Interdicția de a monta centrale de apartament, proiect al Ministerului Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, recent, că ministerul pregătește un proiect de lege care vizează interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Acestea se vor putea racorda la sistemul centralizat de încălzire sau vor pune centrale proprii/de cvartal, una dintre variantele propuse și de Năsui.

Într-o postare pe Facebook, Tanczos Barna a scris că „atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.

„Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată. Campania #VinereaVerde atrage atenția asupra faptului că optând de cât mai multe ori pentru transportul în comun, putem reduce poluarea care provine din trafic, iar pentru încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată”, a scris el.

Primarii spun că este o idee bună și că va reduce poluarea. Într-un răspuns pentru Hotnews, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță consideră că ideea interzicerii centralelor de apartament la blocurile care se construiesc acum este una bună, iar pasul următor ar fi ca ansamblurile rezidențiale noi să aibă mici centrale în cogenerare.

De altfel, activiștii de mediu spun că este o idee bună. Dan Trifu, activist de mediu și reprezentantul Asociației Ecocivica a precizat că ONG-ul pe care îl conduce militează de ani de zile pentru introducerea unei asemenea măsuri.

Cookies