Utile

Cât timp este valabil certificatul verde. Este influențat termenul de doza a treia? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Certificatul verde de vaccinare are termenul de valabilitate pe care l-a stabilit Comisia Europeană la momentul la care existau date că vaccinul are o protecție de un an de zile.

La acest moment, certificatul verde de vaccinare funcționează în baza schemei primare de vaccinare – fie în două doze, fie o singură doză, în funcție de tipul de vaccin efectuat și care are valabilitate timp de un an – până la mijlocul verii anului viitor, în 30 iunie 2022. Data este înscrisă și pe certificatul pe care care se descarcă de pe platforma certificat-covid.gov.ro. Președintele CNCAV Valeriu Gheorghiță a precizat că nu este exclus ca, în următoarele luni să aibe loc o redefinire a  documentului, în condițiile apariției dozei booster.

  • Amintim că certificatul verde atestă faptul că o persoană fie a fost vaccinată împotriva COVID-19, fie s-a testat și are un rezultat negativ, fie a avut COVID-19 și s-a vindecat
  • Pentru cei care au trecut prin boală, certificatul verde este valabil însă 180 de zile, respectiv 6 luni. Pentru teste, valabilitatea lui este și mai redusă de 72 ore pentru testele PCR și de 48 de ore pentru testele antigenice rapide.

″În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Valabilitatea certificatului verde, influențată de varianta Delta

Datele de la începutul vaccinării în Europa împotriva Covid-19 s-au modificat din cauza contagiunii cu varianta Delta, mutația mult mai transmisibilă pe care a suferit-o virusul Sars-CoV-2.

„Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare.

Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea la TVR.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că în acest moment nu se discută despre obligativitatea dozei 3, ci este doar ferm recomandată anumitor categorii de persoane.

Certificatul verde este obligatoriu în România din 25 octombrie la intrarea în mall-uri, magazine neesențiale și în instituțiile publice, pentru vizitatori. De asemenea, în Parlament se dezbate introducerea certificatului în legislație, ca document obligatoriu la locul de muncă, atât la stat cât și la privat.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button