Cât se pierde acum în rețeaua de termoficare din București, comparativ cu 2010. GRAFIC

05 iul. 2022
210 afișări
Cât se pierde acum în rețeaua de termoficare din București, comparativ cu 2010. GRAFIC

Pierderile din sistemul de termoficare al Bucureștiului au crescut vertiginos în 10 ani, timp în care infrastructura Termoenergetica s-a degradat. Dacă în 2010 nivelul scurgerilor de agent termic era de 25% din totalul furnizat bucureștenilor (apă caldă și căldură), în 2020 cota se apropie de 40%.

Graficul pierderilor din rețeaua de termoficare a fost prezentat de primarul general Nicușor Dan pentru a justifica situația problematică din Capitală, în contextul în care aproape tot Bucureștiul a rămas de luni, 3 iulie, fără apă caldă, agent termic sistat pe perioada reviziei și a reparațiilor pentru iarnă efectuate de Termoenergetica.

Conform graficului (ilustrație articol), în 2010 pierderile din rețea însumau 25% din totalul de agent termic livrat către bucureșteni, iar după 4 ani, din 2014 (mandatul Sorin Oprescu) a început creșterea lentă, ca între 2019-2020, procentul să sară de la 32 la 37 la sută, în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea.

În grafic sunt cuprinse și estimările la pierderile de la finalul anului 2022, iar Nicușor Dan anticipează că se va inversa trendul pierderilor. Pierderile din rețeaua de distribuție vor fi de 34%, iar în următorii doi ani vor scădea sub pragul de 30%.

 

Investițiile în rețeaua de termoficare anii 2021, 2022

Investițiile în rețeaua primară vor totaliza peste 50 km de conducte noi schimbate în doi ani, precizează edilul Bucureștiului. O stabilizare insuficientă, spune Nicușor Dan, dar esențială pentru a inversa

Defalcat, în 2022 se vor aduce 30-35 km de conductă nouă în rețeaua primară, plus reparațiile punctuale făcute de Termoenergetica, care se adaugă la 20 km din rețeaua primară de termoficare schimbați în 2021.

„O stabilizare insuficientă pentru a fi simțită la robinet sau în calorifere de către bucureșteni, dar esențială în ceea ce privește trendul dezastruos în care ne găseam.”, mai spune Dan.

Investițiile vor însemna pentru bucureșteni mai puține avarii și, implicit, o furnizare mai bună a agentului termic, mai scrie edilul Bucureștiului pe contul propriu de Facebook.

 

Nicușor Dan arată spre foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea

Actualul primar acuză faptul că în mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare au fost extrem de mici, ceea ce a dus la o deteriorare accelerată a conductelor montate pe vremea lui Ceaușescu.

„Pe scurt, am asistat la o degradare cu 50% a eficienței sistemului de transport a energiei termice.”, concluzionează Nicușor Dan, care indică cauza pierderilor în subfinanțarea sistemului de termoficare din mandatele ex-primarilor Oprescu și Firea.

„Toată această politică inconștientă a celor doi edili, care au preferat panseluțele, pomenile electorale și populismele în locul asumării unor proiecte esențiale pentru buna funcționare a orașului, a avut ca rezultat apariția, în 2019, a marilor probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic către bucureșteni.”, a mai spus Nicușor Dan.

Compania Municipală Termoenergetica a început luni, 4 iulie, mai multe lucrări simultane de reparații pregătitoare pentru sezonul rece 2022-2023, astfel că aproape toate sectoarele din București au rămas fără apă caldă.

Nicușor Dan a susținut recent o declarație care a creat rumoare, în care preciza că la finalul mandatului său de primar, în 2024, apa caldă și căldura vor fi distribuite la nivelul de acum 4-5 ani.

 

Cookies