FIT CITY

Cât se dă șpagă în spitalele din București: Cât se bagă în plic pentru medici, asistente, infirmiere

Marți au fost publicate rezultatele studiului „Bucureștenii și sănătatea”, realizat de studenții de la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Conform studiului, 35% dintre bucureștenii chestionati considera ca „daca nu as da nimic (mici atentii, cadouri sau bani), medicii nici macar nu m-ar baga in seama”. 22% dintre acestia obisnuiesc sa ofere medicului mici atentii, cadouri sau bani pentru a fi tratat in mod diferit fata de ceilalti pacienti, 20 % nu ofera niciodata mici atentii, cadouri sau bani, 18% ofera mici atentii, cadouri sau bani pentru ca medicii sunt prost platiti si merita mai mult, iar 5 % din alt motiv.

Bucureștenii spun că, atunci când au fost internați la spital în 2012, fără a fi însă supuși unei intervenții chirurgicale, au dat în medie următoarele sume cadrelor medicale: 273 de lei pentru doctor, 57 de lei pentru asistente, 30,3 lei pentru infirmiere. În cazul unei operații, sumele cresc, firește. AStfel, doctorului, bucureștenii i-au dat, în medie, 688 de lei, anestezistului  – 270 de lei, asistentei – 101 lei, iar infirmierelor – 72 de lei. 

Mai mult, cei mai mulți bucureșteni preferă să se asigure de bunăvoința medicilor înainte de începerea operației: 35% dintre respodenți spun că au dat banii înaintea intervenției chirurgicale, față de 33% care spun că au dat banii după operație. 21% dintre respondenți spun că au dat bani și înainte, și după operație.

Cifrele ar ajunge astfel, la 108.694.851 RON (24.425.809 EURO) – valoarea totala a platilor informale efectuate de
bucuresteni in sistemul sanitar din Capitala in anul trecut.

Sondajul a fost realizat in perioada mai-iunie 2013 pe un esantion de 906 persoane cu varste de peste 18 ani. Marja de eroare la nivelul intregului esantion este de +/- 3.3% la un nivel de incredere de 95%. 

Întregul studiu îl puteți consulta aici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button