BAZAR

Debranşaţii plătesc pentru ţevile RADET din apartament

În România, spre deosebire de celelalte ţări ale Uniunii Europene, utilizarea sistemelor de încălzire, în cadrul aceluiaşi condominiu are un statut special. La nivel local, în cadrul unui bloc pot exista apartamente încălzite cu centrală termică individuală, dar şi locuinţe racordate la sistemul central de încălzire, scrie romanialibera.ro.

De asemenea, sunt permise şi debranşări de la sistemul central de încălzire, în interiorul unei scări de bloc. În celelalte ţări comunitare, situaţii de coabitare în cadrul aceluaişi condominu a două siseme de încălzire nu există, reglementările legislative fiind restrictive.

Normele de repartizare utilizate în Uniunea Europeană pentru calculul căldurii care revine de exemplu, din utilizarea spaţiilor comune, nu pot fi aplicate la situaţia din România, potrivit lui Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, care spune că în nicio ţară din Europa nu există vreun condominiu în care să coabiteze două sisteme de încălzire şi nu este nicio reglementare care să trateze modul de repartizare a energiei termice pentru încălzire în asemenea blocuri.

Cum în aproape toate blocurile din România distribuţia agentului termic în apartamente se face vertical, potrivit noilor reglementări, chiar şi cei care s-au debranşat de la sistemul central de încălzire nu scapă de plata unor cheltuieli de încălzire. În factura proprietarului care a renunţat la căldura de la RADET se vor regăsi cheltuielile pentru încălzirea spaţiilor comune ale blocului şi costurile cu energia radiată de ţevile verticale care străbat apartamentul.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button