Cât plătesc românii şi nemţii pentru acelaşi coş zilnic de cumpărături

de:
27 apr. 2015
0 Afișari
Cât plătesc românii şi nemţii pentru acelaşi coş zilnic de cumpărături

În Germania, acelaşi coş de cumpărături costă cu 18,12 lei mai mult decât în România, o diferenţă minoră, având în vedere că salariul mediul al unui neamţ pe lună este de 6,5 ori mai mare decât al unui român, după cum arată o analiză gândul.

Lista de cumpărături include o serie de alimente de bază, precum: ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roşii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceai şi o sticlă de vin.

Pentru stabilirea comparaţiei au fost alese cele mai mici preţuri afişate la raft, fără să ţină cont de marcă, având în vedere faptul că în ambele ţări există puţine mărci identice.

Rezultatul obţinut a fost unul surprinzător. Astfel, în România ca să cumperi ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roşii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceai şi o sticlă de vin trebuie să scoţi din buzunar, în medie, 178,13 lei, echivalentul a 40,21 euro, în timp ce în Germania, pentru aceleaşi alimente trebuie să achiţi la casă 196,25 lei, echivalentul a 46,87 euro.

În plus, ouăle româneşti sunt de aproape două ori mai scumpe decât cele din Germania. Şi laptele şi sosul de paste sunt mai scumpe în România.

În România, din cele patru reţele de comeţ vizitate, cel mai ieftin coş a fost în Cora – 171,41 lei, echivalentul a 38,91 de euro, în timp ce cel mai scump coş de alimente se găseşte în Mega Image – 183,4 lei, echivalentul a 41,39 euro.

Salariul minim al unui neamţ este de 6,5 ori mai mare decât al unui român, potrivit datelor oficiale. Astfel, un neamţ câştigă pe oră 8,5 euro, echivalentul a 37,65 lei, în timp ce un român câştigă tot pe oră 1,30 de euro, echivalentul a 5,78 lei. În aceste condiţii, dintr-un salariu minim pe economie un român îşi poate cumpăra 5,4 coşuri cu alimentele de bază, în vreme ce un neamţ îşi cumpără 30,5 coşuri cu aceleaşi alimente de bază.

Mai multe detalii şi toate preţurile produselor, pe gândul.

Cookies