ARHIVA B365

Cât îţi opreşte banca la fiecare sumă pe care o încasezi

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a eliminat comisionul perceput clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţi prin ordin de plată iniţiate dintr-un cont deschis la BCR), care ajungea anterior la 0,5 lei, iar pentru plăţile efectuate dintr-un cont deschis la altă bancă a fost stabilită o sumă fixă de 4 lei, faţă de un comision variabil cuprins între 1 şi 10 lei în funcţie de suma încasată perceput anterior. „Am redus tarifele pentru că încercăm să motivăm clienţii să ne recomande (în special partenerilor tranzacţionali: prieteni, familie), beneficiind de argumentul comisioanelor mai mici sau operaţiunilor gratuite în reţeaua BCR”, au de­clarat, pentru ZF, reprezentanţii BCR.

Mişcarea băncii vine în contextul în care tendinţa pe piaţă a fost în sens invers în ultimii ani, bancherii preferând să majoreze comisioanele existente şi să adauge comisioane noi pentru a obţine venituri suplimentare după ce vânzările de credite şi implicit veniturile din dobânzi s-au prăbuşit. Reprezentanţii BCR spun că reducerea comisioanelor a avut loc în primăvară, dar luni pe site-ul băncii era afişată încă grila cu vechile comisioane. Totuşi, comisionul de înca­sare de 4 lei a fost menţinut în grilă chiar da­că banca nu are niciun cost direct cu încasările în cont.

ING Bank nu percepe comi­sioane de încasare, nici intrabancar, nici interbancar, în timp ce Banca Tran­silvania percepe cel mai mare comision intrabancar, de până la 8 lei, în cazul plăţilor de valoare mare. Bancpost are cel mai mare comision interbancar, respectiv 22,5 lei pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 de lei.

Şi la Intesa Sanpaolo toate în­ca­sările sunt gratuite, indiferent că vin pe circuit intrabancar sau interbancar. Italienii nu taxează nici încasările internaţionale din conturi externe.

Grecii de la Piraeus nu taxează încasările de bani trans­fe­raţi din alte conturi deschise în bancă, în timp ce pentru în­casările din alte bănci reţine sume cuprinse între 2 şi 5 lei pe tranzacţie, în funcţie de sumă.

Nici Banca Românească nu are comision intrabancar, în timp ce încasările prin ordine de plată interbancare sunt taxate cu 2-5 lei.

La Carpatica, încasările intrabancare au co­misioane de 1-5 lei, iar cele interbancare de 1,5-16 lei în funcţie de valoarea transferului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button